Skip to main content
logo for klog kost
Drikker du meget appelsinsaft - eller spiser og drikker generelt mange grapefrugt og appelsiner - kan det øge din risiko for modermærkekræft.

Appelsinjuice øger risikoen for modermærkekræft

Grapefrugt og appelsinjuice er faste ingredienser på morgenbordet hos danskere, der vil være sunde, men en ny chok-undersøgelse viser at store mængder øger risikoen for modermærkekræft.

{snippet start}

Modermærkekræft er den mest dødelige form for hudkræft og ifølge den nye undersøgelsen har mennesker, der spiser og drikker mest af de to frugter en tredjedel højere risiko for at udvikle modermærkekræft, sammenlignet med dem, der indtog små mængder.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Clinical Oncology, er baseret på data fra 63.810 kvinder, der var en del af Nurses' Health Study mellem 1984 og 2010, samt 41.622 mænd, som var en del af Health Professionals Follow-Up Study mellem 1986 og 2010.

Den primære risikofaktor for modermærkekræft er udsættelse for ultraviolet UV-stråling fra solen eller solarier.

Tidligere forskning har antydet, at cremer, der øger hudens evne til at bliv brun, indeholder psoralener, som er en gruppe naturligt forekommende stoffer kaldet furocoumariner i bl.a. citrusfrugter - kan øge risikoen for melanom ved at sensibilisere huden overfor virkningerne af UV-stråling.

Furocoumariner er mest kendt for at være det stof i bjørneklo, som gør dens saft giftig. Saften kan give noget, der minder om brandsår og eksemagtige udslæt på kroppen, hvis man får saften på huden.

Derfor satte forskerne sig for at se, om citrusfrugter kan være forbundet med en større risiko for melanom.

De godt 105.000 deltagere besvarede spørgeskemaer om deres kost mindst hvert 4 år, hvilket gav forskerne mulighed for at opgøre deres forbrug af citrusfrugter. I undersøgelsen blev en servering af citrusfrugter defineret som en appelsin, en halv grapefrugt eller et glas med 165 ml. orange- eller grapefrugtjuice.

Deltagerne besvarede også spørgeskemaer hvert 2. år om deres sundhed, hvilket gav forskerne indblik i deres livsstil som rygning og fysiske aktivitetsniveau samt helbred. Patienter med tidligere kræft blev udelukket fra analysen.

I løbet af de 24-26-års follow-up, blev 1.840 deltagere diagnosticeret med modermærkekræft.

Forskerne fandt, at jo flere portioner appelsiner, grapefrugter eller saft fra disse frugter deltagerne indtog, desto højere var deres risiko for modermærkekræft. Personer, der indtog en servering af disse frugter eller juice mindst 1,6 gange om dagen havde for eksempel en 36 procent højere risiko for melanom.

Større risiko for solskoldede

Da de tjekkede de enkelte frugters indflydelse viste især grapefrugter sig stærkt forbundet med den høje risiko for modermærkekræft uanset alder, rygestatus, alkohol og kaffe indtagelse, brug af C-vitamin kosttilskud og fysisk aktivitetsniveau.

Personer, der oftere var blevet solskoldede som børn eller unge, samt personer, der ofte var udsat for direkte sollys, havde den største risiko for modermærkekræft, hvis de spiste grapefrugter.

Appelsinsaft var også forbundet med en større risiko, hvilket, ifølge forskerne, formentlig skyldes, at forbruget af appelsinjuice er meget højere end forbruget af andre citrusfrugter.

Forskerne fandt dog, at grapefrugtjuice og hele appelsiner i sig selv ikke var forbundet med større risiko for kræft. 

{module also frugt}

Selvom forskerne ikke undersøgte mekanismerne bag sammenhængen mellem forbruget af citrusfrugter risikoen for modermærkekræft, har de en teori om, at det kan være fordi frugterne er rige på psoralener og furocoumariner, som menes at gøre huden mere følsom over for solen.

"Undersøgelser af både mus og mennesker viser at disse stoffer er potentielt kræftfremkaldende. Psoralener og furocoumariner interagerer med UV-lys for at stimulere melanomceller til at formere sig," forklarer dr. Marianne Berwick fra University of New Mexico i Albuquerque.

Når der ingen sammenhæng blev fundet mellem forbrug af andre fødevarer med furocoumariner - som selleri og gulerødder - og øget risiko for melanom skyldes det sandsynligvis, at folk oftest tilbereder disse grøntsager og varmen reducerer furocoumarin-indholdet.

{module also huden}

"Selvom vores resultater tyder på, at mennesker, der indtager store mængder af hel grapefrugt eller appelsinjuice kan have øget risiko for melanom, er der brug for meget mere forskning, før man kan komme med nye anbefalinger," siger Dr. Shaowei Wu fra Institut for Dermatology på Warren Alpert Medical School ved Brown University i Providence, Rhode Island.

"På dette tidspunkt anbefaler vi ikke, at folk skærer ned på forbruget af citrusfrugter, men spiser man en masse grapefrugter eller drikker meget appelsinjuice bør man være særlig omhyggelig med at undgå lang tid i solen".

{snippet pagead}

"Mennesker, der har høj risiko for modermærkekræft, bør veksle mellem forskellige typer frugt og juice og bruge solbeskyttelse, især hvis man er solfølsom," siger dr. Berwick. 

Dr. Wu og hans kolleger har planer om at gennemføre en undersøgelse, hvor de måler furocoumarin indholdet i blodprøver fra forsøgspersoner, der indtager høje niveauer af citrusfrugter for at finde ud af, om det er disse stoffer, der kan medføre en større risiko for modermærkekræft.

juice, hudkræft, modermærkekræft, appelsiner, grapefrugt