Skip to main content
logo for klog kost
Polyfenoler i blandt andet æbler og grøn te påvirker signalering fra et molekyle, der sikrer blod til tumorer og medvirker til åreforkalkning.

Æbler og grøn te kan supplere kræftmedicin

Stoffer i æbler og grøn te blokerer signaler fra et molekyle, som også er mål for kræftmedicin.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Norwich BioScience Institutes, hvor forskere har testet hvordan polyfenoler påvirker VEGF, der er et vigtigt molekyle i forbindelse med spredning af både åreforkalkning og kræftspredning.

Molekylet er vigtigt for dannelsen af nye blodkar - en proces, der kaldes angionese, der bl.a. er afgørende for at kræfttumorer kan udvikle sig, men også for åreforkalkning.

Ved at bruge celler fra blodkar, opdagede forskerne, at lave koncentrationer af polyfenolerne epigallocatechingallat (EGCG) fra grøn te og procyanidin fra æbler stoppede en afgørende signalfunktion i VEGF.

Hæmning af VEGF-signalering ved hjælp af polyfenoler har tidligere været brugt i andre undersøgelser, men denne undersøgelse giver for første gang bevis for, at polyfenolerne direkte kan få VEGF til at blokere sine signaler, på et niveau, man kan se i blodbanen efter at have spist polyfenolrige fødevarer.

»Hvis denne virkning også sker i kroppen, er det meget stærke indicier på en mekanisme, der forbinder kostens polyfenoler og gavnlige helbredseffekter," siger Dr. Paul Kroon, der er forskningsleder ved Institute of Food Research.

Polyfenolerne aktiverede også et andet enzym signalsystem, der producerer nitrogenoxid i blodet, som hjælper med at udvide blodkarrene og forhindre beskadigelse.

Da VEGF selv stimulerer produktionen af nitrogenoxid medfører kræftmidler, der blokerer VEGFs signaler også en reduktion af nitrogenoxid, hvilket kan medføre en øget risiko for for forhøjet blodtryk.

Det betyder at polyfenolerne i æbler og grøn te kan være et vigtigt tilskud til kræftmidler, der forsøger at påvirke VEGF-signalering, så patienters blodkar ikke beskadiges og risikoen for forhøjet blodtryk mindskes.

grøn te, EGCG, åreforkalkning, æbler, procyanidin