Kulsyre får sødemidler til at minde om sukker
Kulsyre i sodavand ændrer hjernens opfattelse af sødme og gør det vanskeligt for den at skelne mellem sukker og kunstige sødestoffer.
I de sidste år har adskillige undersøgelse været uenige i deres vurdering af om light og zero sodavand havde negativ eller positiv betydning for vægten.
Måske ligger forklaringen i en artikel, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Gastroenterology, der udgives af den amerikanske gastroenterologiske forening.
Ifølge undersøgelsen får kulsyren nemlig sodavand til at synes mindre søde end de egentlig er, og det kan betyde at man spiser mere sukker og mad.
Kulsyre giver en sprudlende og behagelig smagsoplevelse af sodavand, men det kan måske også være en væsentlig årsag til fedme- og diabetesepidemien, der har ramt de fleste vestlige lande.
Det har især overrasket mange at light sodavand, som har få eller ingen kalorier, også er blevet forbundet med fedme og dårligt helbred.
Tror at sukkerindholdet er mindre
I det nye forsøg har hjerneforskere scannet hjernen hos personer, der har indtaget hhv. sukker (saccharose) og sødemidler (aspartam-acesulfam) for at analysere ændringer i hjernens aktivitet.
Deres MRI-scanninger viste at kulsyren medførte et generelt fald i den neurale bearbejdning af sødme-relaterede signaler - især fra saccharose.
Forskerne observerede, at kulsyren nedsatte aktiviteten i de områder af hjernen, der opfatter smag uanset hvilket sødemiddel drikken indeholdt. Men effekten af kulsyre på saccharose var stærkere end virkningen på kunstigt sødemiddel.
Ved nærmere undersøgelser konstaterede forskerne, at kulsyren reducerede sødme-opfattelsen og evnen til at skelne mellem naturlige og kunstige sødemidler, hvilket hos personer, der drikker sukkerholdigt sodavand, kan betyde et behov for at indtage mere sukker.
Men forskerne mistænker også, at hjernens opfattelse af sødemidler kan ændre energibalancen og stimulere forbruget af sukker. Det kan være vanskeligt at holde balancen når hjernen på den ene side får opfattelsen af at kroppen har indtaget en vis mængde sukker, men i virkeligheden kun har indtaget sødemidler.
Samtidig viser det sig kan kulsyre narre hjernens smagscentre til at tro at der er næringsrig mad på vej og dermed sætte gang i enzymer, hormoner og andre signalmolekyler, der forbereder fordøjelsessystemet på at spise.
Det kan tilsammen forklare forekomsten af spiseforstyrrelser, stofskiftesygdomme og svær overvægt hos folk, der 'kun' drikker light sodavand, mener forskerne.