Skip to main content
logo for klog kost
Sodavand med sukker påvirker kortisol-niveauet og reducerer stress-reaktioner, hvilket kan betyde at man drikker mere.

Cola reducerer stress

Almindelige sodavand påvirker dig psykisk ved at undertrykke hormonet kortisol, der er ansvarlig for stress-reaktioner i hjernen.

{snippet start}

Selv om det måske lyder som en god ting opfatter forskerne bag en ny undersøgelse det som en forklaring på at vi ofte spiser usundt når kroppen er stresset.

Undersøgelsen fra University of California, Davis, har sammenlignet effekten af både sukkersødede sodavand og sodavand med sødemidlet aspartam for at finde ud af hvordan de påvirker stress-niveauet hos kvinder.

Ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, er det kun sukkersødede drikkevarer som undertrykker hormonet kortisol og stressreaktionerne i hjernen, mens drikkevarer sødet med aspartam ikke har samme virkning.

"Dette er den første bevis på, at højt sukkerindhold kan lindre stress hos mennesker," siger en af ​​undersøgelsens forfattere, Kevin D. Laugero, PhD, fra det amerikanske Agricultural Research Service.

"Det rejser bekymringer for at psykisk eller følelsesmæssig stress kan udløse et overforbrug af sukker og øge risikoen for fedme."

Undersøgelsen er basere på en gruppe på 19 kvinder i alderen 18 til 40 år, hvor otte blev bedt om at drikke aspartam-sødede drikkevarer og 11 skulle drikke sukkersødede drikkevarer.

I en 12-dages periode drak kvinderne drikkevarerne til morgenmad, frokost og aftensmad. Deltagerne blev instrueret om ikke at drikke andre sukkersødede drikkevarer, heller ikke juice.

I 3,5 dage før og efter undersøgelsen var kvinderne blevet sat på sukkerfattig diæt, mens de boede på UC Davis Clinical Research Center.

Før og efter den 12-dages forsøgsperiode gennemgik kvinderne MRI scanninger efter matematikprøver, som gav mulighed for at måle hjernens stressreaktion. Deltagerne afgav også spytprøver for at måle niveauet af kortisol - et hormon fra binyrerne, som er afgørende for kroppens reaktion på stress.

Påvirkede også hippocampus

Forskerne konstaterede, at kvinder, der drak sukkersødede drikkevarer, havde en formindsket kortisol reaktion på matematikprøven, sammenlignet med kvinderne, der drak de aspartam-sødede drikkevarer. 

Desuden medførte de sukkersødede drikkevarer mere aktivitet i hippocampus - en del af hjernen, der er involveret i hukommelse og er følsom over for stress - end hos kvinderne, der drak aspartam-sødede drikkevarer.

Hippocampus er typisk mindre aktiv, når kroppen er under stress. Når undersøgelsens deltagere drak sukkersødede drikkevarer, var hippocampus stadig pænt aktiv.

Resultaterne giver nye ider til en forklaring på, hvorfor sukker positivt styrker fristelsen til at spise fastfood, når man er stresset, mener Laugero.

"Resultaterne tyder på, at forskelle i kostvaner kan forklare, hvorfor nogle mennesker underreagerer på stressende situationer og andre overreagerer," siger han.

"Selvom det kan være fristende at undertrykke følelser af stress, er en normal reaktion på stress vigtig for et godt helbred. Forskning har knyttet over- og under-reaktioner i neurale og endokrine stress-systemer til dårligt psykisk og fysisk helbred."

stress, kortisol, cola, sodavand, hippocampus