Grøn te forbedrer arbejdshukommelsen
Grøn te kan sikre at din arbejdshukommelse forbedres, så du hurtigere og bedre løser opgaver, lærer nyt, regner og bearbejder nye indtryk.
Grøn te har tidligere vist sig bl.a. at kunne reducere kræftrisiko og forbedre kolesteroltal, men nu tyder en ny schweizisk undersøgelse, at drikken også kan påvirker risikoen for demens
Forskere ved Basel universitet rapporterer i det akademiske tidsskrift Psychopharmacology, de første tegn på, at grøn te-ekstrakt forbedrer de kognitive funktioner, især arbejdshukommelsen.
Den ny undersøgelse fandt, at grøn te-ekstrakt øger hjernens effektive tilslutningsmuligheder, hvilket vil sige at det forbedrer hvordan en del af hjernen påvirker en anden. Denne effekt på konnektivitet førte også til forbedringen i de faktiske kognitive præstationer: Deltagere i forsøg viste markant bedre evner til at løse opgaver, der krævede en velfungerende arbejdshukommelse efter at have indtaget grøn te-ekstrakt.
Forsøget er baseret på en test af 12 raske mandlige frivillige, der fik en drik, som indeholdt flere gram grøn te-ekstrakt før de løste opgaver, som krævede en god arbejdhukommelse.
Deltagerne i undersøgelsen blev bedt om at afholde sig fra enhver form for stoffer 24 timer før forsøgene og måtte også holde sig fra alkohol, koffein, grøn te, og citrussaft i 12 timer før hver forsøgsdag. Deltagerne blev omhyggeligt screenet for at udelukke psykiatrisk eller fysisk sygdom.
Mange kopper te
Deltagerne fik enten 250 eller 500 ml mælkevalle-baseret drik indeholdende 13,75 og 27,5 g grøn te-ekstrakt eller en mælkevalle-baseret drik uden grøn te-ekstrakt som kontrol.
Hvert gram te-ekstrakt svarede til 5,5 gram teblade, så det ville formentlig kræve en del kopper grøn te at opnå de samme resultater.
Forskerne analyserede derefter hvordan dette påvirkede hjernens aktivitet ved hjælp af magnetisk resonans (MRI), der viste øgede forbindelser mellem den parietale og frontale cortex i hjernen. De forbedrede forbindelser i hjernen svarede positivt til forbedringer i deltagernes besvarelser af opgaverne.
"Vores resultater tyder på, at grøn te kan øge hjernens kortsigtede synaptisk plasticitet," siger Prof. Stefan Borgwardt, der har stået for undersøgelsen sammen med Prof. Christoph Beglinger.
De mener især at resultaterne kan bruges til at forbedre situationen for demens-patienter og andre med kognitive problemer.