Søg på Klog Kost

Man kalder det en cognac til kaffen, men vil du undgå at dø af skrumpelever bør du tænke på det omvendt. En kaffe til cognac'en.

Kaffe reducerer risikoen for at dø af skrumpelever

 

Ny forskning viser, at indtagelse af to eller flere kopper kaffe hver dag reducerer risikoen for at dø af skrumpelever markant.

Skrumpelever er en af de oftest forekommende dødsårsager for danskere mellem 25 og 65 år. Dødsrisikoen er lige så stor som for mange kræftsygdomme. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslog i 2004 at 1,3 procent af alle dødsfald på verdensplan skyldtes skrumpelever. Tidligere forskning viser, at 29 millioner europæere har kronisk leversygdom og 17.000 dødsfald årligt tilskrives skrumpelever.

Sygdommen skyldes hovedsageligt et ekstremt alkoholmisbrug eller leverbetændelse, men også fedtlever, nogle typer medicin og sygdomme i immunsystemet kan medføre sygdommen.

"Tidligere undersøgelser tyder på, at kaffe kan reducere leverskader hos patienter med kronisk leversygdom," siger chefforsker, Dr. Woon - Puay Koh fra National University of Singapore Medical School.

"Vores undersøgelse har undersøgt virkningerne af indtagelse af kaffe, alkohol, sort te, grøn te, og sodavands påvirkning af risikoen for at dø af skrumpelever."

Hans resultater er baseret på en befolkningsundersøgelse, der er kendt som The Singapore Chinese Health Study, med 63.275 kinesiske patienter i alderen mellem 45 og 74, der bor i Singapore.

Deltagerne har givet oplysninger om kost, livsstil og sygehistorie i personlige interviews mellem 1993 og 1998. Patienterne blev fulgt i gennemsnitligt næsten 15 år, i hvilket tidsrum der var 14.928 dødsfald svarende til 24 procent. 114 af dem døde af skrumpelever med en gennemsnitsalder på 67 år.

Drik kaffe til

Resultaterne viser, at dem, der drak mindst 20 g ethanol daglig havde en større risiko for at dø af skrumpelever sammenlignet med afholdsfolk.

Til gengæld viste kaffe sig at være forbundet med en lavere risiko for at dø af skrumpelever, specielt for patienter, der har skrumpelever, som ikke skyldes hepatitis-vira, men eksempelvis stof- og alkoholmisbrug.

Faktisk havde forsøgspersoner, der drak to eller flere kopper om dagen en reduktion i dødeligheden på 66 procent, sammenlignet med personer, der ikke drak kaffe dagligt. Imidlertid blev indtag af kaffe ikke forbundet med hepatitis B relateret skrumpelever dødelighed.

"Vores undersøgelse er den første, der viser en forskel mellem virkningerne af kaffe på non-viral og viral hepatitis relateret skrumpelever dødelighed," konkluderer Dr. Koh.

"Dette resultat løser de tilsyneladende modstridende resultater om effekten af kaffe i vestlige og asiatiske undersøgelser af dødsfald pga. skrumpelever. Vores fund tyder på, at kaffe har mindre betydning i Asien, hvor hepatitis B har større betydning for skrumpelever dødelighed, men det forventes at ændre sig med den stigende velstand og vestlige livsstil (flere drukkenbolte, red.)."