Søg på Klog Kost

Op til fem-seks kopper grøn te dagligt kan sænke blodtrykket og det dårlige kolesterol.

Grøn te sænker blodtryk og dårligt kolesterol

 

Grøn te kan hjælpe ned til at sænke dit blodtryk og kolesteroltal, viser en gennemgang af 20 kliniske forsøg.

Den såkaldte meta-analyse lavet af forskere fra University of Oxford i England og University of Washington i Seattle viste at grøn te kan sænke det systoliske blodtryk med 1,94 mmHg.

Desuden blev grøn te også forbundet med en sænkning af det såkaldt dårlige (LDL) kolesteroltal.

"Der er beviser for, at daglig indtagelse af 5-6 kopper grøn te kan medføre reduktion i det systoliske blodtryk, total kolesterol og LDL-kolesterol," skriver forskerne.

"Men grøn te bør på nuværende tidspunkt ikke anbefales som en erstatning for behandling af patienter med etableret hypertension eller dyslipidæmi," tilføjer de dog.

Grøn te har været forbundet med en reduceret risiko for Alzheimers, visse kræftformer, forbedret helbred i hjertekar-systemet og i munden samt at kunne hjælpe til vægtkontrol.

Grøn te indeholder mellem 30 og 40 procent af vand-udtrækkelige polyfenoler, mens sort te (grøn te, som er blevet oxideret ved gæring) indeholder mellem 3 og 10 procent. Oolong te er semi-gæret te og har et polyfenol-indhold et sted mellem grøn og sort te.

De fire primære polyfenoler i friske teblade er epigallocatechingallat (EGCG), epigallaokatekin, epikatekingallat og epicatechin.

Forskerne konstaterede, at der især var en sammenhæng mellem doserne af EGCG og reduktionen i det systoliske blodtryk i forsøg, som varede mindst 12 uger. Men forbedringen af blodtrykket blev ikke større ved doser af EGCG over 200 mg svarende til ca. 5-6 kopper te.

Ingen entydig årsag

Præcist hvordan teen sænker blodtrykket er uklart, men ifølge forskerne kan en forklaring være, at teen hæmmer omdannelsen af stoffet angiotensin til den blodtryksforhøjende version angiotensin II. Det er den samme virkning, der ligger til grund for blodtryksmedicin, der kaldes ACE-hæmmere (angiotensin converting enzyme), som sikrer at blodkarrene udvides og dermed sænker blodtrykket. Andre undersøgelser har antydet, at EGCG kan nedsætte niveauet af kallikrein eller prostaglandin E2 og dermed sænke blodtrykket.

"Grøn te indeholder også gamma-aminobutansyre (GABA), som kan nedsætte blodtrykket ved at regulere neurotransmitter frigivelse," tilføjer forskerneointerer, at fødevarer beriget med GABA resulterer i signifikante reduktioner i blodtrykket hos mildt hypertensive patienter.

Endelig påpeger de, at flavan-3-oler fra grøn te kan påvirke endotelfunktion, der kan påvirke risikoen for åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Endoltel-celler er celler, der udgør blodkarrenes inderside.