Søg på Klog Kost

Et stort krus kaffe om dagen er nok til at styrke din langstidshukommelse.

En stærk kop kaffe styrker din hukommelse

 

Bare en-to kopper stærk kaffe styrker din langtidshukommelse.

Det afslører en undersøgelse, hvor forskere fra det anerkendte Johns Hopkins University har testet koffeinens effekt på lhukommelsen.

"Vi har altid vidst, at koffein fremmer kognitive evner, men koffeinens virkninger på erindringer og hukommelse er aldrig blevet undersøgt i detaljer hos mennesker," siger Michael Yassa, der er assisterende professor i psykologi og hjerneforskning ved Johns Hopkins og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Nature Neuroscience.

Forskerne gennemførte et dobbeltblindt forsøg, hvor deltagere, der ikke regelmæssigt spiser eller drikker koffeinholdige produkter enten fik placebo eller en 200 milligram koffein tablet fem minutter efter at de havde fået fremvist en serie af billeder. Spytprøver blev taget fra deltagerne, før de tog tabletterne for at måle deres koffeinniveau. Derefter blev der taget prøver igen en, tre og 24 timer efter.

Den næste dag fik begge grupper testet deres evne til at genkende billeder fra den foregående dags fremvisning. I testen var nogle af billederne de samme som dagen før, nogle var nye og nogle var de samme motiver, men ikke de samme billeder. Flere deltagere i koffein-gruppen var i stand til korrekt at identificere de nye billeder, der kun havde motivet til fælles med billedet fra dagen før.

Hjernens evne til at erkende forskellen mellem to lignende, men ikke identiske genstande, kaldet mønster separation, afspejler en hukommelse, der har en større evne til bevare minder, siger forskerne .

"Hvis vi brugte en almindelige genkendelsestest uden disse ens motiver, ville vi næppe have fundet nogen effekt af koffein," siger Yassa.

Mønsterseperation

"Men disse billeder tvinger hjernen til mere vanskelige identifikationer - som vi kalder mønsterseparation, der synes at være den proces, som er forstærket af koffein i dette tilfælde."

Hukommelsen center i den menneskelige hjerne er hippocampus, der er kontaktknappen for alle kortsigtede og langsigtede erindringer. Det meste af den forskning, der er udført af hukommelsen - fra virkningerne af hjernerystelse i atletik til krigsrelaterede hovedskader til demens hos gamle - er fokuseret på dette område af hjernen.

Indtil nu har koffeinens virkninger på langtidshukommelsen ikke været undersøgt i detaljer. De få tidligere undersøgelser har vist, at koffein har ringe eller ingen effekt på langtidshukommelsen.

Og det skyldes at den nye undersøgelse er forskellig fra tidligere eksperimenter, fordi deltagerne tog koffeintabletterne efter at de havde set og forsøgt at huske billederne.

"Næsten alle tidligere undersøgelser gav koffeinen før forsøget, så en forbedring kunne også tilskrives koffeinens effekter på opmærksomhed, årvågenhed, fokus eller andre faktorer. Ved at give koffein efter eksperimentets start har vi udelukket alle andre årsager opg sikret at en eventuel forbedring alene skyldes hukommelsen og intet andet," siger Yassa.