Søg på Klog KostSå meget ødelægger kaffen din søvn

 

En god kop kaffe efter aftensmaden er tradition i mange familier, men sandsynligvis er det også tradition at kaffedrikkerne får sovet for lidt.

En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig for første gang hvor meget en kop kaffe betyder for søvnen afhængig af hvad tid du har drukket den sidste kop.

Ledende forfatter Christopher Drake , lektor i psykiatri og adfærdsmæssige neurovidenskab ved Wayne State University i Detroit , MI, siger:

"En stor kop kaffe på vej hjem fra arbejde kan medføre negative virkninger på søvnen ligesom koffein tættere på sengetid," siger Christopher Drake, lektor i psykiatri og adfærdsmæssig neurovidenskab ved Wayne State University i Detroit, Michigan og hovedforfatter til en artikel i Journal of Clinical Sleep Medicine.

Undersøgelsen er baseret på test af 12 raske, normaltsovende deltagere, som forskerne bad om at holde sig til deres normale søvnvaner.

De bad hver deltager tage tre piller hver dag i 4 dage. En pille skulle tages 6 timer før sengetid, den anden 3 timer og den tredje ved sengetid.

En af de tre piller indeholdt 400 mg koffein (svarende til to eller tre kopper kaffe) og de to andre var identiske med koffeinpillen, men var kun harmløs placebo. En af dagene var alle tre piller placebo.

Søvnforstyrrelser blev målt på to måder: objektivt ved hjælp af en søvn monitor, der blev opstillet derhjemme, og subjektivt ved at deltagerne førte dagbøger.

Selv kaffe seks timer før sengetid koster

Resultaterne viste, at indtagelse af koffein tre og endda seks timer før sengetid forstyrrede søvnen betydeligt. Selv når den blev indtaget seks timer inden sengetid reducerede koffeinen ved den objektive måling den samlede søvn med mere end en time.

Men den subjektive søvn-opgørelse viste, at deltagerne ikke var bevidst om søvnforstyrrelserne.

"Folk har en tendens til ikke at registrere de ødelæggende virkninger af koffein for søvnen, når det drikkes om eftermiddag," siger prof. Drake.

"Søvnspecialister har altid haft mistanke om, at koffein kan forstyrre søvnen længe efter at den drikkes. Denne undersøgelse giver objektive beviser for den generelle anbefaling om, at man undgår koffein sent om eftermiddagen og natten," siger Dr. M. Safwan Badr, præsident for American Academy of Sleep Medicine i en kommentar til undersøgelsen.