Søg på Klog Kost

Fire-fem kopper kakao dagligt vil tilsyneladende kunne reducere risikoen for diabetes 2 og andre betændelses-relaterede sygdomme.

Kakao reducerer overvægtiges risiko for sygdomme

 

Et par kopper varm kakao kan hjælpe overvægtige med at bekæmpe infllammations-relaterede sygdomme som diabetes 2.

Det viser en ny undersøgelse fra Penn State University i Pennsylvania, hvor forskere ville undersøge om kakaopulver kunne påvirke vægten, men istedet konstaterede at det medførte en reduktion af betændelsestilstande og fedtleversygdom.

Undersøgelsen er baseret på mus, der i en 10-ugers periode fik kakaopulver svarende til 10 spiseskefulde for mennesker, hvilket er nok til fire-fem kopper varm kakao.

"Det overraskede mig, hvor stor effekten var," siger Joshua Lambert, lektor i fødevarevidenskab.

"Der var ikke så stor en effekt på kropsvægt, som vi forventede, men jeg var overrasket over den dramatiske reduktion af inflammation og fedtlever."

Forskerne rapporterede, at flere indikatorer for betændelse og diabetes var meget lavere end for andre mus, der den samme fede kost uden kakaopulver og næsten identisk med en tredje gruppe mus, der blev fodret med en fedtfattig kost.

For eksempel havde de omkring 27 procent lavere insulinproduktion end mus, der ikke fik kakao. Et højt insulinniveau kan signalere, at en patient har diabetes.

Kakaopulveret reducerede også niveauet af triglycerider i musenes lever med lidt mere end 32 procent,.

Forhøjede triglyceridniveauer er et tegn på fedtlever sygdom og er relateret til inflammation og diabetes.

Musene havde også et lille, men signifikant fald i vægten, skriver forskerne, der har fået offentliggjort deres resultater i European Journal of Nutrition.

Ukendt sammenhæng

Selvom det er kendt viden at fedme-relateret kronisk betændelse har sammenhæng med diabetes 2 og fedtlever sygdom er årsagen til inflammations reaktionen ikke helt afklaret.

Lambert mener at to nyere teorier om inflammation og fedme måske kan forklare hvorfor kakao mildner inflammation. Den ene teori er at for meget fedt kan aktivere et nødsignal, der aktiverer immunceller og forårsager betændelse. Måske bremser kakao de processer, der starter nødsignalet, som starter den inflammatoriske reaktion.

Den anden teori er, at for meget fedt i kosten forstyrrer kroppens evne til at hindre en bakterie kaldet endotoksin i at bevæge sig ind i blodbanen gennem huller mellem cellerne i fordøjelsessystemet - og derfro starter en immunreaktion. Måske kan kakao styrke barrieren mellem tarmen og blodbanerne.

Kakao har selv om det er almindeligt i chokolade, faktisk et lavt kalorieindhold, lavt fedtindhold og højt fiberindhold.

"De fleste fedme forskere har tendens til at undgå chokolade, fordi det har et højt fedt- og sukkerindhold og normalt betragtes som en nydelse," siger Lambert.

"Men kakaopulver er fedtfattig og har et lavt sukkerindhold. Vi kiggede på kakao, fordi det indeholder en masse polyfenole forbindelser, der svarer til grøn te og vin."