Søg på Klog Kost

Grøn te og kaffe forhindrer slagtilfælde

Grønne teblade og kaffebønner kan reducere risikoen for slagtilfælde, hvis du bare drikker et par kopper dagligt.
 

Grøn te og kaffe reducerer din risiko for at få et slagtilfælde - en blodprop i hjernen.

Især hvis du både drikker kaffe og grøn te stiger din chance for at overleve længere uden at blive lammet eller miste vigtige hjernefunktioner.

Det viser ny forskning offentliggjort i tidsskriftet Stroke: Journal of American Heart Association.

Det er den første store undersøgelse, der har set på de samlede virkninger af både grøn te og kaffe for slagtilfælde-risikoen," siger Dr. Yoshihiro Kokubo, der er hovedforfatter på undersøgelsen fra Japans Nationale Cerebral og Cardiovascular Center.

"Du kan foretage en lille, men positiv livsstilsændring for at nedsætte risikoen for slagtilfælde ved dagligt at drikke grøn te."

Forskere spurgte 83.269 japanske voksne om deres drikkevaner i forhold til grøn te og kaffe over en periode på gennemsnitligt 13 år. De fandt, at jo mere grøn te eller kaffe folk drikker, jo lavere var deres risiko for slagtilfælde.

  • Personer, der drak mindst én kop kaffe dagligt havde en 20 procent lavere risiko for slagtilfælde sammenlignet med dem, der sjældent drak det.
  • Folk, der drak to til tre kopper grøn te dagligt havde en 14 procent lavere risiko for slagtilfælde og dem, der drak mindst fire kopper havde en 20 procent lavere risiko sammenlignet med dem, der sjældent drak det.
  • Personer, der drak mindst én kop kaffe eller to kopper grøn te dagligt havde en 32 procent lavere risiko for intracerebral blødning, sammenlignet med dem, der sjældent drak kaffe eller te. (Intracerebral blødning sker, når et blodkar brister og bløder inde i hjernen. Omkring 13 procent af slagtilfælde er blødninger.)  

Ingen hjertekar-sygdom i forvejen

Deltagerne i undersøgelsen var 45 til 74 år gamle, næsten ligeligt fordelt på køn, og var fri for kræft og hjerte-kar-sygdom.  

I løbet af de 13-års follow-up, gennemgik forskerne deltagernes hospitals journaler og dødsattester, indsamlede data om hjertesygdomme, slagtilfælde og dødsårsager.

Personer, der drak grøn te var mere tilbøjelige til at motionere sammenlignet med ikke-drikkende.  

Tidligere forskning har vist at grøn te er forbundet til en lavere dødeliged pga. hjertesygdom, men har kun været svagt knyttet til risikoen for slagtilfælde. Andre undersøgelser har vist modstridende forbindelser mellem kaffe og risikoen for slagtilfælde.  

Det er uklart, hvordan grøn te påvirker risikoen. En gruppe forbindelse kendt som catechiner kan give en vis beskyttelse. Catechiner har en antioxidant anti-inflammatorisk effekt, øget blodets antioxidant kapacitet og anti-thrombogene virkning.  

Nogle kemikalier i kaffe indbefatter chlorogensyre, der reducerer risikoen for diabetes, som også er kendt som en øget risiko for slagtilfælde.