Søg på Klog KostDerfor skal du ikke drikke grøn te med spinat

Drikker du en kop grøn te for dit helbreds skyld, så skal du ikke gøre det lige efter at du har spist spinat.

 

Det viser forsøg på PennState University i Pennsylvania, USA, hvor forskere har testet hvor godt de aktive antioxidanter i den grønne te, EGCG, beskytter mod opblussen af inflammatorisk tarmsygdom (IBD) i kombination med andre fødevarer.

Forskerne fandt, at EGCG, der er det vigtigste stof i grøn te, effektivt hæmmer myeloperoxidase, der er et pro-inflammatorisk enzym, som frigives af hvide blodlegemer under inflammation. 

EGCGs inaktivering af myeloperoxidase har vist sig at kunne afbøde opblussen af IBD. Men forsøgenen viste, at når EGCG og jern i kosten indtages mere eller mindre samtidigt, mister EGCG dets evne til at hæmme myeloperoxidase.

Kaffe, te og kakao | 18. mar 2013

Grøn te og kaffe forhindrer slagtilfælde

Grøn te og kaffe reducerer din risiko for at få et slagtilfælde - en blodprop i hjernen.

"Hvis du drikker grøn te efter et jern-holdigt måltid, vil det vigtigste stof i te binde sig til jernet," forklarer Matam Vijay-Kumar, der er lektor i ernæringsvidenskab på Penn State og har fået undersøgelsen offentliggjort i American Journal of Pathology. 

"Når det sker mister grøn te sin antioxidante virkning, så hvis det er derfor man drikker det, skal man holde igen med de jern-rige fødevarer." 

Jern-rige fødevarer er især rødt kød og mørke bladgrøntsager som grønkål og spinat.

IBD er karakteriseret ved kronisk inflammation i fordøjelseskanalen, hvilket resulterer i blodig diarré, smerte, træthed, vægttab og andre symptomer, bl.a. jernmangel og dermed risiko for anæmi. Det er almindeligt at IBD patienter får jerntilskud, så i den situation er ​​grøn te en dårlig ide, da begge næringsstoffer ville binde sig til og ophæve hinanden.

"Det er vigtigt, at IBD patienter, som både indtager jerntilskud og grøn te, ved hvordan de to næringsstoffer påvirker hinanden," siger Vijay-Kumar.