Skip to main content
logo for klog kost
Om den er sort eller grøn er tilsyneladende ligegyldigt for hvor godt te beskytter mod hjertekar-problemer.

Te-drikkere beskyttet mod hjerte-anfald

Bare en enkelt daglig kop te kan beskytte dig mod sygdom tidlig død på grund af hjerteproblemer.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Johns Hopkins Hospital i Baltimore, hvor forskerne har undersøgt 6.000 deltageres te-vaner og risiko for hjerteanfald.

Undersøgelsen viser, at mennesker, der drak en kop te hver dag havde 35 procent mindre risikoe for et hjerteanfald eller andre større hjertekar-problemer i forhold til personer, der ikke drak te..

Desuden viste undersøgelsen, at te-drikkere var mindre tilbøjelige til at have kalcium aflejret i hjertets kranspulsårer. Kalkaflejringer har været knyttet til alvorlige lidelser som hjertesygdomme og slagtilfælde, siger forskerne.

"Vi fandt, at moderat tedrikning medførte en nedsat udvikling af kalcium-aflejringer i kranspulsåren og en nedsat forekomst af hjertekar-problemer," siger Dr. Elliott Miller, der dog erkender, at undersøgelsen ikke er bevis for en årsags-sammenhæng mellem tedrikning og hjertesygdomme.

"Dette er en observationsstudie og vi kan ikke sige med sikkerhed, at det var teen eller bare te-drikkeres sundere livsstil, der gjorde forskellen," siger Miller, der understreger, at undersøgelsen ikke er blevet støttet af te-producenter eller andre interessenter.

Flavonoider

De 6.000 mænd og kvinder i undersøgelsen er blevet fulgt siden år 2000, hvor de alle var fri for hjertesygdomme.

Forskerne undersøgte, hvem, der havde fået et hjerteanfald, et slagtilfælde, havde brystsmerter eller var døde af andre typer af hjertesygdomme i de efterfølgende år.

{module also kaffe}

Forskerne målte også kalkaflejringer i blodkarrene med CT-scanninger.

Udover en 35 procent mindre risiko for alvorlige hjertekar-problemer, hvis man drak en kop dagligt, medførte en eller to kopper mere også et måleligt fald i kalcium-aflejringer i arterierne.

Forskerne kan ikke sige om mere end tre kopper te dagligt ville føre til endnu bedre hjertehelbred. Kun meget få deltagere drak mere end fire kopper te dagligt.

Deltagerne drak både sort og grøn te, men resultaterne viste ikke nogen forskel på typen af te.

{module also drikke}

Selv om Miller ikke kan sige, hvorfor te hjælper, mener han, at undersøgelsen understreger tidligere resultater, hvor eksperter har fundet, at plantekemikalier kaldet flavonoider i te beskytter hjertet.

"Det er for tidligt at sige at te er årsag til færre hjertekar-problemer, som hjerteanfald og slagtilfælde. Men det viser, at der kunne være en beskyttende karakter af te, eller at te drikker generelt er sundere individer," siger han.