Søg på Klog Kost

To kopper kaffe dagligt kan beskytte kvinder mod tilbagefald efter brystkræft.To kopper kaffe dagligt kan beskytte kvinder mod tilbagefald efter brystkræft.

Drik kaffe mod brystkræft

Koffein hæmmer væksten af tumorer og reducerer risikoen for at brystkræft genopblusser efter behandling.

 

Det viser en undersøgelse fra Lunds Universitet i Sverige, hvor forskerne har sammenlignet brystkræftpatienters livsstil og risiko for tilbagefald.

Undersøgelsen er en opfølgning af resultater, forskerne opnåede for to år siden, og er gennemført i samarbejde med forskere i Storbritannien.

"I forhold til den tidligere undersøgelse, har vi her kombineret oplysninger om 1.090 brystkræftpatienters livsstil og kliniske data med undersøgelser af brystkræftceller. Undersøgelsen viser, at blandt de over 500 kvinder, der var behandlet med tamoxifen, havde dem, der drak mindst to kopper kaffe om dagen, kun halv så stor ​risiko for tilbagefald," forklarer forskerne Ann Rosendahl og Helena Jernström, der har samarbejdet med Jeff Holly og hans forskerteam ved University af Bristol.

"Undersøgelsen viser også, at dem, der drak mindst to kopper kaffe om dagen havde mindre tumorer og en lavere andel af hormon-afhængige tumorer. Og det var allerede tilfældet på tidspunktet for diagnosen."

Forstærker medicin

I undersøgelsen af kræftcellerne kiggede forskerne nærmere på to stoffer, der normalt forekommer i kaffen - koffein og kaffesyre.

"Brystkræftcellerne reagerede på disse stoffer - især koffeinen -med reduceret celledeling og øget celledød, især i kombination med tamoxifen. Dette viser, at disse stoffer har en effekt på brystkræftcellerne og slukker for signalvejene, som kræftcellerne bruger til at vokse."

Tamoxifen er et antiøstrogen, der anvendes til behandling af visse former for brystkræft hos kvinder efter overgangsalderen. 

Forskerne har vist at kaffe synes at forstærke effekten af ​​behandling med tamoxifen, men understreger vigtigheden af ​​fortsat at tage ordineret medicin.

"De er utrolig vigtigt, men hvis du kan lide kaffe og også tager tamoxifen, er der ingen grund til at stoppe med at drikke det. Bare to kopper om dagen er nok til at gøre en forskel."

Tags: kaffe, koffein, brystkræft, kaffesyre