Skip to main content
logo for klog kost
3-4 kopper kaffe dagligt ser ud til at reducere risikoen for kræft i livmoderen markant.

Kaffe beskytter mod livmoderkræft

Livmoderkræft er den mest almindelige kræft i de kvindelige kønsorganer, men kaffe kan reducere risikoen med næsten en femtedel.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Imperial College London har sammenlignet forskellige fødevarer og risikoen for endometriekræft, som udgør den største del af livmoderkræft-tilfælde.

Undersøgelsen er baseret på 1.303 kvinder med endometriekræft der var en del af det europæiske Prospective Investigation of Cancer and nutrition studie (EPIC). Kvinderne besvarede spørgeskemaer om deres kostvaner, der gav forskerne mulighed for at vurdere sammenhængen mellem 84 fødevarer og næringsstoffer med risikoen for endometriekræft.

Forskerne identificerede deraf ni fødevarer og næringsstoffer, der positivt eller negativt kan være forbundet med risikoen: total fedt-indtag, enkeltumættet fedt, fosfor, kulhydrater, yoghurt, smør, kartofler, ost og kaffe.

Dernæst analyserede forskerne 1.531 kvinder med endometriecancer, der var en del af de amerikanske Nurses Health Study (NHS) eller Nurses' Health Study II (NHSII). Disse kvinder besvarede også spørgeskemaer om deres kost og det gav derved forskerne mulighed for at få tjekket resultaterne af den europæiske undersøgelse.

{module also kaffe}

Og resultaterne af undersøgelserne viste, at tre kopper kaffe om dagen reducerede risikoen for endometriekræft med 19 procent blandt kvinder i EPIC studiet. Blandt kvinder i de to amerikanske undersøgelser reducerede fire kopper kaffe om dagen risikoen med 18 procent, sammenlignet med dem, der aldrig drak kaffe.

I EPIC studie knyttede forskerne også det totale fedt-indtag samt enkeltumættet fedt og fosfor-indtag med en nedsat risiko for endometriekræft, mens smør og kulhydrater var forbundet med øget risiko. Disse fund anses dog for uvæsentlige, da de ikke kunne bekræftes i de amerikanske undersøgelser.

Tidligere forskning har også antydet en sammenhæng mellem kaffe og en lavere risiko for endometriekræft.

"Det er værd nærmere at undersøge om kaffe kan anvendes til forebyggelse af endometrisk cancer. Men før man kan komme med kliniske anbefalinger, er der behov for, at forsøge at isolere de dele af kaffen, der har indflydelse på endometriekræft," siger dr. Melissa A. Merritt, der er chefforkser på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

kræft, kaffe, livmoderkræft