Skip to main content
logo for klog kost

En daglig kop mælk beskytter mod slagtilfælde

Bare en lille smule ost, en kop mælk eller andre mejerivarer kan reducere risikoen for hjertesygdomme eller slagtilfælde.

{snippet start}

Det viser en undersøgelse af næsten 4.000 taiwanesere, som er blevet fulgt siden 1993 af professor Mark Wahlqvist fra Monash Universitets Institut for Epidemiologi og forebyggende medicin og Monash Asia Institute.

"Indtag af mejerivarer op til syv gange ugentligt øger ikke dødeligheden, men kan have en positiv indvirkning på risikoen for slagtilfælde, selv i en overvejende kinesisk madkultur, der er uvant med mejeriprodukter," siger professor Wahlqvist.

Kræft og hjerte-kar-sygdomme er de førende dødsårsager blandt taiwanesere. Da professor Wahlqvist undersøgelse begyndte i 1993, var der ikke den store bekymring for mejeriprodukter, men i mellemtiden er der vokset en bekymring for, at de kan være skadelige for sundheden og navnlig øge risikoen for kræft.

Undersøgelsen viste dog at en sådan frygt er ubegrundet.

{module 120}

"Vi bemærkede, at et øget forbrug af mejerivarer betød lavere risiko for dødelighed som følge af hjertekar-sygdomme, især slagtilfælde, men fandt ingen signifikant sammenhæng med risiko for kræft," fortæller Wahlqvist.

Lidt er nok

Mælk og andre mejeriprodukter indeholder et bredt spektrum af næringsstoffer, der er afgørende for menneskers sundhed. Ifølge undersøgelsens resultater, er det ikke nødvendigt at indtage store mængder for at reducre dødeligheden.

"En smule er gavnligt og en masse er unødvendigt," siger professor Wahlqvist.

"De, der ikke spiste mejerivarer havde et højere blodtryk, højere BMI og generelt mere kropsfedt end andre grupper. Men taiwanesere der indtog mejerivarer som en del af kosten bare tre til syv gange om ugen var mere tilbøjelige til at overleve end dem, der ikke indtog noget."

Nøglen til at opnå optimale resultater er et dagligt forbrug af mejeriprodukter - i hvert fald fem portioner over en uge. En portion svarer til otte gram protein: en kop mælk eller 45 g ost.

Disse mængder forårsager sjældent problemer selv for folk der anses for at være laktose-intolerante, siger professor Wahlqvist, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of American College of Nutrition.