Skip to main content
logo for klog kost

Ekstra jomfru olivenolie kan forebygge Alzheimers

Ekstra jomfru olivenolie aktiverer en proces, der blandt andet fjerner årsagerne til Alzheimers.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Temple University i Philadelphia, Pennsylvania, hvor forskere i museforsøg har konstateret, at olivenolien forebygger risikoen for Alzheimers ved at reducere amyloidplak og neurofibrillære sammenfiltringer.

"Vi fandt ud af, at olivenolie reducerer hjernebetændelse, men vigtigst aktiverer en proces, der kaldes autofagi," forklarer seniorforsker dr. Domenico Praticò, der er professor i farmakologi og mikrobiologi ved Center for Translational Medicine. Autofagi er den proces, hvormed celler bryder ned og fjerner intracellulært affald og toksiner som amyloidplak og neurofibrillære sammenfiltringer.

"Hjerneceller fra mus beriget med ekstra jomfru olivenolie havde højere niveauer af autofagi og reducerede niveauer af amyloidplak og phosphoryleret tau," siger dr. Praticò.

Phosphoryleret tau, er ansvarlig for de neurofibrillære sammenfiltringer, som mistænkes for at bidrage til nervesystemets dysfunktion i hjernen, der er skyld i Alzheimers hukommelsesproblemer.

Tidligere undersøgelser har antydet, at den udbredte anvendelse af ekstra jomfruolivenolie i Middelhavsområdet er hovedårsagen til at Middelhavskosten er så sund.

"Tanken er, at ekstra jomfru olivenolie er bedre end frugt og grøntsager alene, og som en monoumættet vegetabilsk fedt er det sundere end mættede animalske fedtstoffer," siger dr. Praticò, der har fået undersøgelsen udgivet i tidsskriftet Annals of Clinical and Translational Neurology.

Forskerne benyttede mus med en tredobbelt transgen mutation, hvor dyrene udvikler både hukommelsessvigt, amyloidplak og neurofibrillære sammenfiltringer.

Forskerne delte musene op i to grupper, hvor den ene fik et foder beriget med ekstra jomfru olivenolie og den anden gruppe fik almindelig musefoder uden. Olivenolie blev introduceret i kosten, da musene var seks måneder gamle, før symptomerne på Alzheimers sygdom begyndte at dukke op.

{snippet resba}

Udadtil var der ingen forskel at se mellem de to grupper, men den ene gruppe mus klarede sig i alderen 9-12 måneder betydeligt bedre i test, der var designet til at vurdere arbejdshukommelse, rumlig hukommelse og læringsevner.

Undersøgelser af hjernevæv fra begge musegrupper afslørede dramatiske forskelle i nervecellers udseende og funktion.

"En ting der straks stak ud, var synaptisk integritet," siger Praticò.

Forbindelserne mellem neuroner, kendt som synapser, blev bevaret uden skader hos dyrene, der havde fået kost med ekstra jomfru olivenolie. Derudover viste hjerneceller fra dyr i olivenoliegruppen en dramatisk stigning i autofag oprydning af nerveceller, hvilket i sidste ende var årsag til reduktionen i amyloidplak og phosphoryleret tau.

"Takket være autofag aktiviteten blev hukommelsen og den synaptiske integritet bevaret, og de patologiske effekter hos mus, der ellers ville have udviklet Alzheimers sygdom, blev signifikant reduceret. Dette er en meget vigtig opdagelse, da vi formoder, at en reduktion i autofagi markerer begyndelsen af ​​Alzheimers sygdom," forklarer dr. Praticò.

Forskerne planlægger nu at undersøge virkningerne af ekstra jomfruolivenolie i kosten his ​​de samme mus ved 12 måneder, når de allerede har udviklet plak og sammenfiltringer.

"Normalt er sygdommen allerede til stede når en patient ser en læge for mistænkte symptomer på demens," siger dr. Praticò. "Vi vil gerne vide, om olivenolie tilsat på et senere tidspunkt i kosten kan stoppe eller vende sygdommen."