Skip to main content
logo for klog kost

Antioxidanter i appelsinjuice forebygger kræft

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Indholdet af antioxidanter i appelsinjuice gør det til en potentiel kræftbekæmper.

Det viser en større analyse af eksisterende undersøgelser af appelsinjuices indflydelse på risikoen for at udvikle og bekæmpe kræft.

Dokumentation fra de tidligere reagensglas-undersøgelser har vist, at appelsinjuice kan reducere risikoen for leukæmi hos børn og rotte/muse-forsøg viser at de kan forebygge brystkirtel-, lever- og tyktarmskræft. Dertil kommer utallige undersøgelser, der viser at appelsinjuices indhold af antioxidanter, gør det til en vigtig drik i kampen mod kræft, konstaterer brasilianske forskere fra Instituto de Biotecnologia , Universidade de Caxias do Sul og to andre brasilianske universiteter, der har  gennemgået over 130 internationale undersøgelser om appelsinjuice og kræftrisiko.  

Der er mange studier, der evaluerer det antioxidante potentiale af appelsinjuice, hovedsagelig i laboratorieforsøg. Alle reagensglasundersøgelser har vist, at appelsinjuice har betydelig antioxidant potentiale hovedsageligt grundet det høje indhold af flavonoider.

Flavonoider i juice er den næstbedste antioxidant, efter frugter, der er rige på anthocyaniner (røde, lilla eller blå frugter som blåbær og vindruer).

Til dato er det ikke klart, hvor meget hver enkelt bestanddel bidrager til den samlede antioxidante aktivitet. Det er muligt, at nogle stoffer hurtigt mister deres antioxidante kapacitet (f.eks. C-vitamin) mens f.eks. phenoler kan bevare deres antioxidante potentiale i længere perioder (phenoler er stabile i lange perioder, men ændrer sig efterhånden afhængig af deres opbygning).

{module 120}

Visse faktorer påvirker desuden det antioxidante potentiale i reagensglas-undersøgelser. Høje temperaturer under termisk behandling eller under oplagringen og langtidsopbevaring samt hvis juice bliver sødet.

Giftigt i for store mængder

Problemet med reagensglas-undersøgelser er dog at de ikke tager højde for biotilgængeligheden i en levende persons krop. De biologiske effekter af appelsinjuice er  desuden  i høj grad påvirket af saftens sammensætning, der er afhængig af fysiologiske forhold som klima, jordbund, appelsinens modning og opbevaringsmetoder efter høsten.

De fleste undersøgelser, der har evalueret de antioxiderende virkninger af appelsinjuice hos mennesker og rotter har dog været positive. Undersøgelser har vist at et enkelt glas appelsinjuice kan øge blodets evne til at udrydde frie radikaler fra 90 minutter til 24 timer. Et to-ugers forsøg med behandlinger af raske frivillige med op til 500 ml appelsinjuice dagligt viste sig at reducere niveauet af lipidperoxidation, hvor frie radikaler ’stjæler’ elektroner i cellemenbraners lipider hvilket kan føre til kræft.

Men forskerne advarer også om at appelsinjuice i for store mængder kan være skadelige - især for børn, personer med for højt blodtryk, nyreproblemer og diabetikere.

I deres artikel i Nutrition and Cancer  de anbefaler stærkt at gennemføre yderligere forskning for at finde ud af den biologiske forbindelse mellem appelsinsaft og forebyggelse af kræft.

Deres oversigtsartikel sammenfatter flere biologiske effekter af appelsinsaft, der kan bidrage til kræftforebyggelse,herunder at de er antioxidante, beskytter mod genændringer , styrker cellernes evne til at modstå kræft samt har hormonelle og cellesignal regulerende effekter. Appelsinjuice har antimikrobielle og antivirale stoffer og regulerer optagelsen af fremmedstoffer.

"Appelsinjuice kan bidrage til kræftforebyggelse på hvert stadium af kræftudvikling," forklarer forskerne og understreger især juicens evne til at beskytte mod genændringer og -forgiftninger.

"Blandt de mest relevante biologiske virkninger af appelsinjuice er det antigenotoksiske og antimutageniske potentiale, som er blevet påvist i cellekulturer både hos gnavere og mennesker."