Søg på Klog Kost

Oreos er en den bedst sælgende kiks i USA og er fyldt med fedt og sukker, der gør dem lige så vanedannede som kokain.

Oreos lige så vanedannende som kokain

 

En af verdens mest populære kiks, Oreos, der er USAs mest populære og også kan købes herhjemme, er lige så vanedannede som kokain.

I hvert fald har en gruppe studerende og en professor i neurovidenskab opdaget, at laboratorierotter bliver afhængige af de fedt- og sukkerrige kiks.

Og professor Joseph Schroeder og hans studerende på Connecticut College , mener at denne afhængighed kan være en del af forklaringen på fedme-epidemien.

"Vores forskning understøtter teorien om, at højt fedt- og sukkerindhold i fødevarer stimulerer hjernen på samme måde som narkotika og det kan forklare, hvorfor nogle mennesker ikke kan modstå disse fødevarer på trods af, at de ved, at de er dårligt for dem," siger prof. Schroeder.

De studerende gav Oreos til sultne rotter på den ene side af en labyrint, og på den anden side af labyrinten gav de dem riskager.

Derefter gav de rotterne mulighed for at gå til en af de to side af labyrinten, og målte, hvor længe de brugte på at nå den side, hvor de fik Oreos i forhold til den side, hvor de fik riskager.

Aktiverede flere neuroner end kokain

Forskerne gentog forsøget med en anden gruppe rotter, men denne gang sprøjtede de dem istedet for kiks eller riskager med vanedannende stoffer som kokain og morfin på den ene side af labyrinten eller saltvand på den anden side.

Resultaterne viser, at rotterne, der var vilde med Oreos brugte lige så meget tid på at nå den side, hvor de havde fået serveret Oreos, som rotter, der var sprøjtet med vanedannende stoffer.

Ved at måle aktiviteten af et protein kaldet c- Fos i fornøjelsencentret i rotternes hjerner, opdagede de at Oreos stimulerede mange flere neuroner end kokain eller morfin. Dette er i overensstemmelse med resultaterne af tidligere adfærdsmæssige eksperimenter og støtter ideen om, at højt fedt- og sukkerindhold i fødevarer er vanedannende.

"Det fortæller os dybest set, hvor mange celler, der bliver tændt i en bestemt region af hjernen som reaktion på medicin eller Oreos," forklarer Prof. Schroeder.

Resultaterne af deres undersøgelse bliver præsenteret på Society for Neuroscience konference, der finder sted i begyndelsen af november i San Diego , Californien.