Søg på Klog Kost

Vi ved alle at en lakridspastil kan hjælpe på tørhed i halsen og det viser sig nu også at kunne bruges i forbindelse med lungeoperationer.

Lakrids hjælper patienter efter lungeoperation

 

Lakrids hjælper patienter, der har været igennem en lungeoperation med at undgå hæshed og hoste, der kunne få lungerne til at kollapse.

I traditionel kinesisk medicin har lakrids i århundreder været betragtet som et universalmiddel, men klinisk troværdige undersøgelse har været fåtallige. Men nu har en ny undersøgelse foretaget på MedUni Wien for første gang videnskabeligt bekræftet i hvert fald visse helbredende egenskaber af dette naturlige stof.

I deres undersøgelse undersøgte forskere fra Institut for Anæstesi, Generel Intensiv Medicin og Smertebehandling patienter, der kræver en særlig tyk slange (kendt som et dobbelt-lumen rør) efter lungekirurgi og som derfor lider af hyppige halssmerter, hæshed og hoste.

Ordination af lakrids reducerede markant frekvensen af postoperative symptomer. Endnu vigtigere var det, at patienterne var meget glade og klagede meget mindre over bivirkninger forbundet med anæstesi som ondt i halsen, hoste og hæshed.

Undersøgelse leder Kurt Rützler påpeger en anden vigtig fordel:

"De bivirkninger, der normalt opstår, er ikke kun subjektivt ubehagelige for patienterne, men de kan også have en negativ indvirkning på succesen af deres operation. Hvis en patient udvikler en hoste efter en lungeoperation med svære smerter fører det til en reduceret vejrtrækning, hvilket medføre at dele af lungerne kollapser."

Billig medicin

Som et resultat af undersøgelsen, der netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Anesthesia & Analgesia, bliver lakrids allerede tilbudt til alle præ-operative patienter på tre europæiske hospitaler. En af de vigtigste fordele ved lakrids ligger i hvor nemt det er at bruge. Lakrids er tilgængelig i sin rene form uden recept på ethvert apotek.

"Patienter kan dog også købe lakridsslik eller lakridspastiller og opnå næsten den samme gavnlige effekt som af ren lakrids," siger Rützler.

Præcis hvordan lakrids virker er endnu ikke fuldt klarlagt. Forskerne på MedUni Wien har foreløbig identificeret 17 stoffer i lakrids. Nogle af disse menes i traditionel kinesisk medicin at have særlige virkninger. Forskerne arbejder nu på at undersøge disse effekter på et mere videnskabeligt grundlag. Ifølge Rützler er lakridsens anti-inflammatoriske virkning af særlig betydning i denne sammenhæng - og dens positive indvirkning på den lokale sårheling, for eksempel i forbindelse med mund-, hals og kæbe-kirurgi.