Skip to main content
logo for klog kost
Søvnløse kan forlænge livet ved at spise mere varieret.

Søvnløse kan spise sig til et længere liv

Søvnproblemer medfører tidligere død, men spiser man rigtigt, kan man leve længere.

{snippet start}

Kvinder har dobbelt så ofte søvnproblemer som mænd, men mænds levetid bliver endnu kortere end kvinders pga. søvnproblemer.

Nu viser en ny international undersøgelse anført af forskere fra Monash University i Melbourne, Australien at mænd kan sikre sig en længere levetid trods dårlig søvn ved at spise mere varieret.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i Journal of American College of Nutrition, viser også at kvinder kan forlænge levetiden med ekstra indtag af visse vitaminer og mineraler.

"Dårlig søvn er blevet forbundet med øget sygelighed og dødelighed som fedme, diabetes, hjertekarsygdomme og hjertesygdomme," siger professor Emeritus Mark Wahlqvist fra Monash University Institut for Epidemiologi og Sygdomsforebyggelse og Monash Asia Institute, der påpeger at søvn spiller en større rolle for mænds dødelighed end kvinders.

I samarbejde med forskere fra Taiwan undersøgte han hvordan kosten påvirker forholdet mellem søvnkvalitet og dødelighed blandt 1.866 ældre mænd og kvinder over 65 år, der deltog i en taiwanesisk befolkningsundersøgelse.

"Vi fandt, at dårlig søvn havde stærk sammenhæng med dårlig appetit og dårligt helbred for begge køn. Der var en signifikant sammenhæng mellem søvnkvalitet og variation i kosten. For mænd var dårlig søvn ikke forbundet med en øget risiko for død, medmindre de også spiste meget ensidigt. For kvinder medførte god søvn kun længere levetid, hvis de spiste varieret (jo, selv om udsagnene lyder ens, er der subtile forskelle, red.)."

Spis flere rå grøntsager

Undersøgelsen fandt at næsten dobbelt så mange kvinder som mænd risikerede at sove dårligt. Kvinder, der sov dårligt havde et lavere indtag af B6-vitamin fra mad end dem, hvis søvn blev bedømt som rimelig eller god. Og kvinder, der sov rimeligt, indtog desuden mindre jern end kvinder der sov godt.

B6-vitamin er betegnelsen for tre beslægtede forbindelser - pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin - der især findes i magert kød, grøntsager, fuldkorn og mælk. Vitaminet er dog meget følsomt over for stegning, kogning og lys.

Gode kilder til jern er fuldkorn, lever og grønne grøntsager som broccoli.

Både mænd og kvinder kan således forbedre deres levetid ved at spise en mere varieret kost - flere og gerne rå grøntsager.

{module also sleep}

"Tilstrækkelig kostvariation hos mænd kan opveje den negative effekt på dødeligheden grundet dårlig søvn, mens kvinder har brug for at sikre, at de spiser mad med et højt indhold af B6-vitamin," siger Professor Walhqvist, der også konstaterede at personer med søvnproblemer også havde flere problemer med at tygge, havde mindre appetit og var mindre fysisk aktive.

"Disse problemer kan også medvirke til en dårligere kost og indtag af næringsstoffer fra især grøntsager, proteinrige fødevarer og B6-vitamin," siger Professor Wahlqvist.

"Det kan også være medvirkende årsag til risikoen for dødsfald - enten i sig selv eller sammenkoblet med søvnproblemer. Behandlinger med fokus på viden om sunde kostvaner hos ældre mennesker kan formentlig forbedre søvnen og sikre et sundere liv."