Skip to main content
logo for klog kost

Søvnmangel får teenagere til at spise usundt

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Sørg for at din teenagesøn får sine ni timers søvn, ellers stopper han sig med pizza eller anden usund mad, der risikerer at gøre ham overvægtig.

Det viser en ny undersøgelse af sammenhængen mellem teenageres søvn, vægt og madvalg, som netop er blevet præsenteret på konferencen SLEEP 2013 af dr. Lauren Hale, der er lektor for Sygdomsforebyggelse på Stony Brook University School of Medicine i New York, USA.

"Ikke alene spiser søvnige teenagere i gennemsnit mere usund mad, men de spiser også mindre sund mad," siger Dr. Hale.

"Mens vi allerede ved, at søvnens længde er forbundet med en række sundhedsmæssige konsekvenser, viser denne undersøgelse nogle af de mekanismer, der ligger bag - nemlig de dårlige valg og den ernæring, som følger af for lidt søvn."

Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af 13.284 teenagere fra  den nationale Longitudinal Study of Adolescent Health. Dataene blev indsamlet i 1996, hvor de interviewede deltagere havde en gennemsnitlig alder på 16 år.

Forfatterne konstaterede, at de teenagere, der fortalte at de sov mindre end syv timer per nat - hvilket var 18 procent af deltagerne - spiste fastfood to eller flere gange om ugen og var mindre tilbøjelige til at spise sund mad som frugt og grøntsager.

{module 120}

Resultaterne tog højde for faktorer som alder, køn, race og etnicitet, socioøkonomisk status, fysisk aktivitet og familiestruktur, og fandt, at for lidt søvn i sig selv havde en effekt på både sunde og usunde valg af fødevarer.

Har brug for mindst ni timers søvn

Deltagerne blev delt op i tre grupper.

  1. Mindre end 7 timer pr. nat
  2. Mellem 7 og 8 timer pr. nat
  3. Mere end 8 timer pr. nat

Den almindelige anbefaling er, at unge får mellem ni og 10 timers søvn per nat.

"Vi er interesseret i sammenhængen mellem søvnlængde og spisevaner hos teenagere, fordi ungdomsårene er en afgørende udviklingsperiode mellem barndom og voksenliv," siger dr. Allison Kruger fra Stony Brook University Hospital .

"Teenagere har en relativ god kontrol over deres mad- og søvnvaner, og de vaner, de udvikler i ungdomsårene kan kraftigt påvirke deres vaner som voksne."

Forskerholdet mener, at tilstrækkelig søvn kan være en ny og effektiv måde at forebygge fedme og sikre et sundere voksenliv.

Dr. Hale siger, at et af de næste skridt i forskningen bliver at undersøge, om sammenhængen mellem søvnens længde og valg af fødevarer er årsagsbestemt.

"Hvis vi kan fastslå, at der er en årsagssammenhæng mellem kronisk søvn og dårlige kostvalg, så er vi nødt til at begynde at tænke over, hvordan man mere aktivt indarbejder søvn i forebyggelse af fedme og sundhedsfremmende tiltag," siger hun.