Skip to main content
logo for klog kost
Spis kulhydrater, hvis du har brug for at være kvik på arbejdet. Fedt gør dig søvnig og kan gøre dig farlig for dine omgivelser - for eksempel medtrafikanter.

Søvnproblem: Fedtrig mad kan gøre dig livsfarlig

Har du brug for at være kvik på arbejdet, så gælder det om at holde dig fra fedtet og i stedet spise kulhydrater.

{snippet start}

Til gengæld kan du være farlig i trafikken, hvis du spiser for meget fedtrig mad før du kører.

Det viser en ny undersøgelse, hvor forsøgspersoner er blevet overvåget i et søvn-laboritorium i fire døgn.

Resultaterne viser, at en fedtrig kost er forbundet med øget søvnighed i dagtimerne, mens en kost rig på kulhydrater er forbundet med øget årvågenhed.

Læs også: Fed mad ødelægger din søvn

Resultaterne afslørede ingen sammenhæng mellem proteinrig kost og søvnighed eller årvågenhed. Resultaterne blev ikke påvirket af forsøgspersonernes køn, alder og BMI - ejheller hvor lang tids søvn eller hvor mange kalorier de fik.

"Øget fedt indtag har en akut skadelig virkning på årvågenheden," siger Dr. Alexandros Vgontzas, der er professor i psykiatri ved Penn State College of Medicine i Hershey, Pennsylvania, USA.

Til fare for andre

Undersøgelsens deltagere bestod af 31 raske, ikke-fede personer uden søvnproblemer eller søvnapnø i alderen fra 18-65 år. De tilbragte fire nætter i træk i et søvnlaboratorium, hvor forskerne på den fjerde dag brugte en såkaldt Multiple Sleep Latency Test (MSLT) for at vurdere hvor objektivt søvnige de var.

Læs også: Derfor frådser du i kager og chips om aftenen

Ifølge forskerne har tidligere undersøgelser vist, at kostsammensætning påvirker subjektiv søvnighed - altså hvor søvnige deltagerne selv føler at de er. Den nye undersøgelse bekræfter med denne sammenhæng mellem kost og objektiv søvnighed.

Læs også: 10 tips til en god nattesøvn

"Overdreven søvnighed i dagtimerne og træthed er meget udbredt i den moderne verden, og i stigning. Det lader til, at en kost med højt fedtindhold reducerer årvågenhed akut, og det kan have en indvirkning på en persons evne til at fungere, og også for den offentlige sikkerhed," siger Vgontzas.

Så hvis du sidder i et kontroltårn i lufthavnen eller er kaptajn på et fly, så  hold dig venligst fra den fede sovs og skær fedtet fra din bøf.