
Så alvorligt påvirker alkohol din søvn
Din krops søvnbalance risikerer at blive totalt forstyrret når du drkker øl, vin eller andet alkohol. Også når du holder pause.
Det afslører undersøgelser og forsøg på University of Missouri School of Medicine, hvor forskernes resultater viser, at alkohol ikke kan bruges som søvnmiddel, men tværtimod forstyrrer søvnens homeostase - kroppens søvn-regulerende mekanisme.
Alkohol er kendt for at være et stærkt somnogen - middel til at falde i søvn - og cirka 20 procent af den voksne amerikanske befolkning (samt mange danskere) drikker alkohol for at falde i søvn.
Men forskernes fem-årige arbejde med at klarlægge sammenhængen mellem søvn og alkohol viser, at alkohol interfererer med hjernens indbyggede system til regulering af en persons behov for søvn.
"Den fremherskende tanke har været, at alkoholen fremmer søvnen ved at ændre en persons døgnrytme - kroppens indbyggede 24-timers ur," siger dr. Mahesh Thakkar, der er lektor og forskningsdirektør på MU School of Medicine Department of Neurology.
"Men vi opdagede, at alkoholen i stedet påvirker en persons søvnhomeostase - hjernens indbyggede mekanisme, der regulerer din søvnighed og vågenhed."
Søvnhomeostase afbalancerer kroppens behov for søvn i forhold til, hvor længe en person har været vågen. Hvis en person mister søvn producerer kroppen adenosin, et naturligt forekommende søvn-regulerende stof, der øger en persons behov for søvn. Når en person falder tidligt i søvn ændrer søvnhomeostasen sig og man risikerer at vågne op midt om natten eller tidligt om morgenen.
Forskerne fandt, at alkohol ændrer den søvnhomeostatiske mekanisme og nærmest presser os til at sove. Når det sker flyttes vores søvnperiode og en personman risikerer en forstyrret søvn.
"Baseret på vores resultater, er det klart, at alkohol ikke bør bruges som et sovemiddel," siger dr. Pradeep Sahota, der er formand for MU School of Medicine Department of Neurology og medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i det internationale biomedicinske tidsskrift Alcohol.
Toiletbesøg
"Alkohol forstyrrer søvnen og kvaliteten af søvnen er mindre. Derudover er alkohol vanddrivende, hvilket øger behovet for at gå på toilettet og får dig til at vågne op tidligere om morgen."
Ud over at studere alkohols virkning på søvnhomeostase, undersøgte forskerne hvordan pause fra alkohol påvirker søvnen. Studier af forsøgspersoners alkoholforbrug og søvnmønstre viste, at efter længere perioder med regelmæssig drikkeri faldt folk i søvn som forventet, men kunne ikke falde i søvn igen, når de vågnede efter et par timers søvn. Og selv når de efter et stykke tid holdt pause fortsatte forsøgspersonernes symptomatiske søvnløshed.
"Under akut alkoholafvænning viste forsøgspersonerne sig at have en signifikant stigning i vågenhed med en reduktion i hurtige øjenbevægelser og NREM-søvn (No Rapid Eye Movement)," fortæller Thakkar.
"Dette medførte symptomer på søvnløshed og antyder en forringet søvnhomeostase."
Forskerne håber at kunne bruge disse resultater til at udforske andre effekter af alkoholforbrug.
"Søvn er et enormt område. Omkring en tredjedel af vores liv sover vi. Kombineret med statistikker, der viser, at 20 procent af mennesker drikker alkohol for at sove, er det afgørende, at forstå, hvordan de to elementer i vort liv interagerer. Hvis du har problemer med at sove, skal du ikke bruge alkohol. Tal med din læge eller søvnekspert for at finde ud af hvad der holder dig vågen. Så kan disse faktorer derefter behandles med individuel behandling," siger Thakkar.