Der er mange forskellige mad- og drikkevarer, der kan give hovedpine. Tal med din læge, hvis du ikke selv kan finde en årsag.

12 madråd mod hovedpine

Kaffe med måde

Koffein kan give hovedpine i for store mængder. Ifølge fødevarestyrelsen hvis man drikker over 200 mg, hvilket svarer til fire-fem kopper.

i kombination med noget medicin kan koffein dog ligefrem lette migræne, men for meget kaffe kan også medføre hovedpine, der skyldes koffeinabstinenser, når effekten af koffeinen hører op.

Se efter MSG

Monosodium glutamate  er en smagsforstærker, der er almindeligt i mange slags pålæg, soyasauce, kinesiske retter og anden fastfood. Se efter E-nummer E621.

Midlet har tidligere været mistænkt for at kunne medføre hovedpine og andre smerter. Midlet bliver dog frikendt i nogle nyere undersøgelser.

Tidligere advarede man om at hovedpine fra MSG blev udløst indenfor en times tid og  også kunne medføre mindst to af de følgende symptomer :

  • Trykken for brystet og i ansigtet
  • En brændende fornemmelse i nakke, skuldre eller brystet
  • Svimmelhed
  • Mavekneb

Nitrit

Nitrit er almindeligt i mange varer og mistænkes også for at udløse hovedpine og migræne ved at skabe ændringer i blodkarrene, som forskerne stadig forsøger at finde en forklaring på.

Nitrit findes i meget forarbejdet kød, i pølser og meget fastfood.

Udvidelsen af blokarrene har ligefrem et populært udtryk, der hedder "Hotdog-disease", fordi man faldt over fænomenet i forbindelse med en undersøgelse, hvor mange deltagere fortalte at de især fik migræne efter at have spist hotdogs. 

Is fryser hjernen

Alle har prøvet at spise en alt for stor klump is og følt en syl blive stukket ind i hjernen et sted lige bag panden. For de fleste medfører det en kortvarig hovedpine, men for migrænikere er det en typisk udløser af et anfald. Over 90 procent af migrænepatienter, siger i undersøgelser at de får anfald af for kolde drikke eller fødevarer som is.

Dåsemad

Meget dåsemad indeholder smagsforstærkeren monosodium glutamate (MSG) , der i hvert fald tidligere blev mistænkt for at være hovedpineudløser. Dertil kommer at meget dåsemad også indeholder tyramine.

Suppe på dåse kan også udløse hovedpine.

Amerikanske forskere fandt for nylig 12 gange højere koncentration end normalt af det hormonforstyrrende stof bisphenol A i urinen hos personer, der i fem dage spiste dåsesuppe til frokost.

 Bisphenol A er en af komponenterne i den epoxy, næsten alle dåser med føde- og drikkevarer er foret med.