Søg på Klog Kost

Salt skrevet i saltSalt synes at øge risikoen forhovedpine uanset om man spiser sundt eller ej.

Spis mindre salt og undgå hovedpine

33 procent mere hovedpine

Resultaterne af den nye undersøgelse er baseret på 390 deltagere, der tilfældigt er blevet bedt om at spise en almindelig vestlig kost eller en kost beregnet for mennesker med forhøjet blodtryk, kaldet DASH-diæten, som er rig på frugt, grøntsager og fedtfattige mejeriprodukter med mindre mættet og total fedt.

I løbet af undersøgelsen, som bestod af tre 30-dages perioder, skulle hver deltager spiste mad med meget natrium i en periode, medium natrium i en anden og lidt natrium i en tredje periode. Ved slutningen af hver periode udfyldte deltagerne spørgeskemaer om de havde hovedpine og hvor alvorlig den var.

Resultaterne viste, at et højt natrium-forbrug - omkring 8 g dagligt - medførte en tredjedel mere hovedpine end lavt natriumindhold - omkring 4 g per dag. Derudover observerede forskerne, at denne forskel gjaldt for begge grupper uanset om de spiste vestlig kost eller DASH kost.

Forskerne siger, at deres resultater afviger fra den gængse opfattelse, at en kost rig på frugt, grøntsager og kalium samt et lavt indhold af mættet fedt kan lette eller forebygge hovedpine.

"Det er bemærkelsesværdigt, at der ikke var nogen signifikant sammenhæng mellem kostmønster og hovedpine. Dette antyder, at en proces, som er uafhængig af blodtrykket, kan påvirke forholdet mellem natrium og hovedpine."

Selv om forskene erkender at deres undersøgelse lider under nogle problemer - blandt andet at de ikke kender til deltagernes hovedpine-historie før forsøgets start og at det er deltagernes egen opgørelse, som viser hvor meget og alvorlig hovedpine, de har haft - så mener de, at man kan undgå nogle hovedpineanfld vd at spise mindre salt.

  • 1
  • 2