Søg på Klog Kost

Mættet fedt synes at påvirke gener, der er forbundet med fedme.

Overvægtiges gener påvirkes af mættet fedt

Mættet fedt ser ud til at aktivere gener hos nogle mennesker, som har en større risiko for fedme.

 

Amerikanske forskere har identificeret 63 genvarianter, der i en undersøgelse af 2800 hvide mænd viser sig at øge risikoen for fedme. Undersøgelsen viste at mænd med en højere genetisk risiko for fedme indtog flere af deres kalorier i form af mættet fedt.

"Vi ved allerede, at der er visse gener, der interagerer med fedt og påvirker BMI," siger undersøgelsens hovedforfatter José M. Ordovás, der er direktør for Nutrition and Genomics Laboratory på Tufts University.

"I den aktuelle undersøgelse, analyserede vi snesevis af varianter af disse gener og andre gener, der har vist sig forbundet med fedme risiko. Vi konstaterede, at, udover at det samlede fedtindtag var relateret til et højere BMI, så havde personer med en genetisk disponerering for fedme, der spiste mest mættet fedt, de højeste BMI-tal."

Resultaterne er offentliggjort i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Påvirker hjernen

Forskernes hypotese er, at mennesker med disse fedmegener kan være mere følsomme over for mættet fedt, som hovedsageligt findes i fede udskæringer af okse- og svinekød samt smør, ost og andre mejeriprodukter.

"Vi ved kun lidt om mættet fedts rolle i forbindelse med fedme," siger Ordovás.

"Nogle kliniske undersøgelser tyder på, at mættet fedt kan forstyrre aktivitet i den del af hjernen, der lader os vide, vi er mætte. Men det er nødvendig med mere forskning for at afklare, om dette også gælder gen-funktioner."

Genetiske risikovurderinger kan være nyttige for at identificere personer, der er disponeret for fedme og i sidste ende kan føre til personlig kostanbefalinger.

"Hvis yderligere forskning understreger sammenhængen mellem fedmerelaterede gener og mættet fedt, vil folk med en høj genetisk fedmerisiko have endnu større grund til at begrænse deres indtag af mættet fedt," siger Ordovás.