Søg på Klog KostFedmeoperation kan få dig til at afsky kød

 

Ændringer i appetit, smag og lugt følger med når folk får en fedme-operation - en såkaldt Roux-en-Y gastrisk bypass, hvor deres mave gøres mindre og tyndtarmen forkortes.

Disse sanseændringer er dog ikke alle negative og kan faktisk føre til større vægttab hos patienterne, siger Lisa Graham, der har stået bag en undersøgelse fra Leicester Royal Infirmary i England.

Undersøgelsen i tidsskriftet Obesity Surgery viser, at mange patienter rapporterer sanseændringer efter en gastrisk bypass-operation.

Graham og hendes kolleger siger, at deres daglige erfaringer med patienter, der har gennemgået gastrisk bypass-operation viste, at der skete disse ændringer, men konstaterede at der er lavet forbavsende lidt forskning om emnet.

Derfor udsendte de spørgeskemaer til patienter, der havde gennemgået proceduren ved University Hospitals of Leicester mellem 2000 og 2011. I alt 103 patienter besvarede 33 spørgsmål om appetit, smag og lugt. 

Hver tredje afskyer kød

Ikke overraskende svarede hele 97 procent, at de havde oplevet ændringer i deres appetit efter at have fået operationen.

Deres lugtesans og smag varierede mere og var enten uændrede, forhøjet eller reduceret.

42 procent svarede, at deres lugtesans var ændret. 73 procent procent syntes at maden smagte anderledes - især i deres søde og sure smag. Især bemærkede de en ændring i smagen af kylling, oksekød, svinekød, stegt kød, lam eller pølser, men fisk, fastfood, chokolade, fed mad, pasta og ris smagte nu også markant anderledes.

Tre ud af fire (73 procent) patienter bemærkede, at de havde udviklet en aversion mod specifikke fødevarer efter operationen. Kødprodukter toppede listen, hvor en ud af tre patienter holdt sig fra kylling, hakket oksekød, oksekød bøf, pølser, lam, skinke eller bacon.

Stivelse som pasta, ris, brød og kager og mejeriprodukter som fløde, is, ost og æg var udelukket for næsten 12 procent af de adspurgte. Kun fire procent af patienterne svarede, at de havde en aversion overfor grøntsager, tre procent holdt sig fra frugt og en procent hadede fiskekonserves.

Patienter med mad aversioner fik et betydeligt højere vægttab og reduktion i deres BMI i forhold til deres patienter uden samme antipatier. De fik typisk et otte kilo større vægttab og en 3 point større sænkning af deres BMI.

Det er stadig uklart hvilken rolle de opfattede forandringer i smagen og lugten af mad spiller for kalorieindtaget, sammensætning af måltider og efterfølgende vægttab efter fedmekirurgi. Graham mener dog, at de sensoriske forandringer skyldes en kombination af tarmhormoner og virkninger på centralnervesystemet.

"Denne undersøgelse viser, at subjektive ændringer i appetit, smag og lugt er meget almindeligt efter Roux-en-Y gastrisk bypass," konstaterer Graham på baggrund af undersøgelsen.

Patienter bliver rutinemæssigt gjort opmærksom på det potentielle tab af smag og lugt i forbindelse med operationen.