Søg på Klog KostEr din personlighed årsag til din overvægt?

 

Jo større skål eller tallerken, desto mere mad spiser nogle mennesker - tilsyneladende afhængig af deres personlighedstype.

Ny forskning fra Cornell Food and Brand Lab viser i hvert fald, at udadvendte og indadvendte børn reagerer forskelligt på eksempelvis tallerkenstørrelse, når det handler om portionsstørrelse.

Forskerne undersøgte adfærd hos børn mellem 6 og 10 år i et studie af deres morgenmadsvaner. Først fik de serveret cornflakes af voksne i en stor skål, hvor de selv skulle sige stop. En anden dag fik børnene en stor eller en lille skål, hvor de selv kunne hælde så meget op som de ønskede.

For at bestemme det enkelte barns personlighedstype, bad forskerne fire lærere og vejledere vurdere hver enkelt barns grad af indadvendthed og udadvendthed på en skala fra 1 til 9. Forskerne brugte gennemsnittet af disse scorer til at klassificere hvert barn som introvert eller extrovert.

Udadvendte børn hælder mere op

For at måle mængden af mad børnene bad om eller selv hældte op, havde forskerne gemt måleapparater i bordet. Portionsstørrelserne blev derefter sammenlignet mellem de introverte og extroverte børn.

Når de selv kunne bestemme var de udadvendte børn langt mere tilbøjelige til at lade sig påvirke af skålens størrelse, de hældte hele 33,1 procent mere morgenmad op i den store skål, sammenlignet med indadvendte børn, der kun hældte 5,6 procent mere op, når de spiste af den store skål.

Dette indikerer, at de udadvendte børnene var mere påvirket af skålens størrelse end indadvendte børn var. Denne forskel gjorde sig imidlertid kun gældende når børnene selv hældte op - da de blev betjent af voksne, bad alle børn om at få hældt flere cornflakes op i den store skål end i den lille skål.

Udadvendte børn synes at være stærkt påvirket af miljømæssige signaler når betjener sig selv og fylder deres store skåle til randen, når de selv har ansvaret for deres egne portioner.

Disse extroverte børn kan have brug for støtte fra en voksen. Indadvendte børn er dog kun i mindre grad tilbøjelige til at basere portioner på skålens størrelse - og kun når de selv hælder op, så deres forældre kan måske godt lade dem selv bestemme mere.