Søg på Klog Kost

Har du et BMI over 25 som 50-årig og ikke tager væsentligt på i de følgende år, er din overlevelseschance større end for normalvægtige.

Overvægtige 50-årige lever længere

 

Er du kommet op i årene og vejer for meget, så skal du overveje om det egentlig er bedst at du taber dig. Et for højt BMI-tal kan faktisk betyde at du lever længere.

Det viser en undersøgelse af dødeligheden hos næsten 10.000 amerikanere, der blev fulgt i 16 år indtil december 2009 og som netop er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Deltagerne i undersøgelsen var mellem 51 og 61 år, da undersøgelsen begyndte at følge dem i 1993 og de blev hvert andet år opsøgt og interviewet om deres livsstil og BMI.

Og resultaterne viste at de deltagere, der ved undersøgelsens start var overvægtige og tilmed måske havde taget lidt på i løbet af undersøgelsens periode, havde den laveste dødelighed.

Faktisk var deres overlevelseschance større end - såkaldt - normalvægtige, der tog en smule på, men stadig ikke havde et BMI højere end 25, som er grænsen for normalvægt.

Til gengæld havde meget overvægtige med et BMI over 30 ved undersøgelsens start - og som fortsatte med at tage på - den største dødelighed.

Samlet set tyder resultaterne, at omkring 7,2 procent af dødsfald efter det fyldte 51 skyldes vægtøgning blandt overvægtige mennesker, i hvert fald blandt den generation, i denne undersøgelse, siger Hui Zheng, der er undersøgelsen hovedforfatter og assisterende professor i sociologi ved Ohio State University.

Læs også:  Tarmbakterier kan ødelægge din slankekur

"Du kan lære mere om ældres dødsrisiko ved at se på, hvordan deres vægt har ændret sig, end du kan ved bare at kigge på, hvor meget de vejer på et givent tidspunkt," siger Zheng.

Gavner ikke yngre mennesker

Selv om nogle ekstra kilo virkede beskyttende i denne undersøgelse, pointerer Zheng, at resultaterne kun gælder for personer over 50 år. Han har tidligere forsket i moderat overvægt hos yngre mennesker og intet tyder på, at overvægt gavner dem.

"Vores tidligere forskning tyder på, at den negative effekt af overvægt og fedme for helbredet er større for unge mennesker, end det er for ældre mennesker," siger han.

Zheng og hans kolleger opdelte deltagerne i seks grupper, afhængigt af deres BMI ved starten af undersøgelsen og hvordan det ændrede sig i løbet af de 16 år.

Mens lidt overvægtige mennesker (med et BMI på 25 til 29,9) hvis vægt forblev konstant havde den højeste overlevelsesrate, mens de personer, der rykkede fra overvægt til fede (til et BMI på 30-34,9) havde næsten lige så god overlevelseschance.

Læs også:  Et morgenæg holder sig slank

"Det tyder på, at det ikke har nogen større betydning for overlevelseschancen at man tager lidt på, når man er blevet over 50 år," siger Zheng.

Den tredje højeste overlevelsesrate blandt de seks grupper var normalvægtige individer ( BMI på 18,5-24,9 ) hvis vægt steg en smule, men forblev inden for normalområdet .

Dernæst fulgte fede med et BMI på 30-34,9, der tog på.

Dødfarligt at tabe sig

Det næstmest overraskende er at normalvægtige personer, der tabte vægt var den gruppe, der havde næsthøjeste dødelighed. Selvom undersøgelsen forsøgte at tage højde for sygdomme blandt de undersøgte, kan det skyldes, at mange af disse personer faldt i vægt på grund af sygdom.

De mest overvægtige personer med et BMI på 35 og derover, der fortsatte med at tage på i vægt, havde den højeste dødelighed af de seks grupper.

Der var ikke nok mennesker, som startede som overvægtige eller fede og i de næste 16 år tabte sig til, at vi kunne medtage dem i denne analyse, fortæller Zheng.

"Vi kan ikke rigtig vurdere effektiviteten af planlagte vægttab på dødeligheden. Selv for de normalvægtige mennesker i denne undersøgelse var der ingen måde, at afsløre om folk var gået på slankekure," siger han.

Undersøgelsens resultater har taget højde for en række faktorer, der kunne påvirke dem - som indkomst, rygning og kroniske sygdomme.

Spørgsmålet er hvorfor lidt overvægt tilsyneladende beskytter ældre mennesker?

Læs også:  Spis et kæmpe morgenmåltid og tab dig

"Det er nok fordi den ældre befolkning oftere rammes af sygdomme, især kræft, der forårsager farlige vægttab," siger Zheng.

”I så fald kan en lille overvægt beskytte mod nærings- og energimangler og metaboliske belastninger samt tab af muskler og knoglemasse forårsaget af kroniske sygdomme."

Han understreger ,at det vigtigste budskab er, at det er farligt at blive ved med at tage på - både for yngre og ældre.