Søg på Klog Kost

Er dit barn overvægtigt: Server ost til grøntsagerne

Server ost til grøntsagerne - eventuelt flødeost, som dippelse.
 

Spiser dit barn for mange chips, nutella-sandwiches eller andre usunde mellemmåltider, så prøv at i stedet at servere ost med grøntsager.

Det sikrer den samme tilfredshed og mæthed som den usunde mad, men indebærer op til 75 procent færre kalorier.

Det viser en ny undersøgelse fra den amerikanske National Health and Nutrition Examination Survey, hvor forskere afprøvede forskellige mellemmåltider på 200 elever i 3-6. klasse, mens de så tegnefilm efter skole. Resultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Pediatrics.

Undersøgelsen kommer efter at det har vist sig at - i hvert fald amerikanske - børn i dage spiser tre mellemmåltider dagligt, mens de for 30 år siden kun spiste et. 

Samtidig viser undersøgelser at det giver bagslag, hvis forældre kun tilbyder deres børn sund mad og mellemmåltider, fordi børnene så i større grad får tilfredsstillet en lyst til usund mad i et ukontrolleret miljø.

 I det nye forsøg blev 201 elever i 3-6. klasse enten tilbudt chips, grøntsager, ost eller en kombination af grøntsager og ost, mens de så nogle af deres yndlings tegnefilm. De blev spurgt om hvor mætte, de var  i starten af forsøget, igen efter at have set en episode i en tegneserie, og igen efter at have set en anden episode af en tegneserie.  

Sunde snacks for børn  

Resultaterne afslørede at børn, der spiste grøntsager og ost havde behov for langt færre kalorier end de børn, der spiste chips. Desuden var børn med fraværende forældre, der ikke gik synderligt op i børnenes madvaner, tilbøjelige til at spise flere chips end andre børn.

Børn med fraværende forældre og overvægtige børn havde den største reduktion i mængden af forbrugte kalorier, når de spiste ost og grøntsager i stedet for chips. Overvægtige og fede børn spiste 76% færre kalorier, før de var mætte af ost og grøntsager, mens andre børn i gennemsnit havde indtaget 60% færre kalorier, før de var mætte.  

Forskerne foreslår derfor forældre, der er bekymrede for deres børns overvægt, at følge disse tre råd:

  • Sørg for at der er sunde mellemmåltider til rådighed
  • Server regelmæssigt mellemmåltider som grøntsager og ost i stedet for chips
  • Tilbyd mindre mængder af en række sunde snacks - for eksempel flere slags grøntsager eller frugt på en tallerken. Variation har tendens til at stimulere forbruget
  • Lær børnene at være opmærksomme på kroppens signaler, så de stopper med at spise, når de er mætte