Søg på Klog Kost

Gem kulhydraterne til aftensmaden

Kulhydrater spist om dagen medfører større sultfornemmelse senere på dagen.
 

Overvejer du en lækker grovbolle, en pastasalat eller anden mad og desserter fyldt med kulhydrater til frokost, så overvej også om du trænger til at tabe dig.

Kulhydrater skal nemlig spises om aftenen viser en ny undersøgelse, hvor israelske politifolk gennem et halvt år har afprøvet en kur, hvor de hovedsageligt spiste kulhydrater til aftensmad.

Kosten påvirker udskillelsen af hormoner, der er ansvarlige for sult og mæthed, samt hormoner, der sættes i forbindelse med metabolisk syndrom. Det kan derfor også på lang sigt hjælpe patienter med diabetes og hjertejar-sygdomme at reducere indtaget af kulhydrater i dagtimerne.

Den israelske undersøgelse delte 78 fede politifolk med en BMI over 30 op i to grupper, hvor den ene hovedsageligt spiste kulhydrater til aftensmad, mens den anden blev sat på en diæt, hvor de kunne spise kulhydrater i løbet af dagen, men alligevel ville tabe sig. Foskerne indsamlede blodprøver på dag 0, 7, 90, og 180 og bad deltagerne angive en sultscore hver 4 time mellem klokken 8 om morgenen og 8 om aftenen.   Da forskerne undersøgte effekten af de to diæter på udskillelsen af tre hormoner, leptin, ghrelin og adiponectin, konstaterede de at diæten med kulhydrater om aftenen ændrede deres niveauer i blodet væsentligt.

Mindre mætte og mere sultne

Leptin anses for at være et mæthedshormon, hvis niveau i blodet normalt er lavt om dagen og højt i løbet af natten, men diæten medførte at udskillelsen af hormonet viste en konveks kurve, hvor niveauet er højest i begyndelsen og slutningen. Det laveste punkt på kurven var hen mod slutningen af dagen.

Ghrelin anses for at være et sulthormon, hvis niveau i blodet som regel er højt i løbet af dagen og lavt i løbet af natten, men diæten medførte at udskillelsen af hormonet viste en konkav kurve, hvor niveauet er lavest i begyndelsen og slutningen. Det højeste punkt på kurven lå nu i aftentimerne.

Adiponectin er et hormon, der anses for at være et link mellem fedme, insulinresistens og det metaboliske syndrom. Niveauet for udskillesen af hormonet er typisk lavt hos overvægtige mennesker, men blev højere på grund af diæten, hvor politimænd hovedsageligt spiste kulhydrater om aftenen.

Undersøgelse viste at diæten gjorde politimændende mindre sultne og medførte lavere vægt, mindre mavefedt og kropsfedt, lavere blodsukker og fedt i blodet sammenlignet med kontrolgruppen.

Inspireret af ramadanen

"Ideen opstod fra undersøgelser af muslimer under ramadanen, hvor de faster om dagen og spiser høj-kulhydrat-holdige måltider om aften, hvilket medfører at udskillelseskurven for leptin bliver ændret," forklarer Prof. Zecharia Madar, ved Institut for Biokemi, Fødevarevidenskab og Ernæring ved Hebrew University.

Resultaterne tyder på, at der er en fordel ved at koncentrere kulhydratindtagelse til aftensmaden, især for mennesker med risiko for at udvikle diabetes eller hjerte-kar-sygdom på grund af overvægt.

"Resultaterne danner grundlag for en mere hensigtsmæssig diæt for de overvægtige, der har svært ved at overholde normale slankekure," siger Professor Madar.

Cirka halvdelen af energiindholdet i hvidt brød og 30-40 procent i pasta er kulhydrater, så selv om en grovbolle med en masse grønt eller pastasalaten i kantinen ser lækker ud, så skulle du måske overveje om det er det værd.