Søg på Klog Kost

Undgå at blive fed på grund af stress

Spiser du eller arbejder du.
 

Vi havde det måske nok på fornemmelsen, men nu dokumenterer forskerne det også: Man kommer let til at overspise, når man er stresset. Men der er håb forude, læs her, hvordan du får styr på din stress-spisning.

Spiser du for meget når du er stresset? Du er ikke alene. Rigtig mange moderne mennesker bliver for tykke simpelthen fordi de bruger maden til at dæmpe følelsen af stress og uro.

På kort sigt kan stress få dig til helt at tabe appetitten. Men længerevarende stress kan gøre det modsatte. Stresshormonet cortisol øger sultfølelsen og kan styrker din motivation til at spise. Og som om det ikke var nok, så kan stress også medføre, at du får voldsom trang til sukker og fedt. Flere undersøgelser dokumenterer, at fysisk og psykisk pres øger indtaget af fedt- og sukkerholdigt mad. Denne type mad giver en følelse af ro og ser ud til at modvirke stressfølelserne. Ifølge Harvard medical Scool i en artikel udgivet af Harvard health Publications viser flere undersøgelser en helt klar sammenhæng mellem stress og for for stor livvidde.

Ofte tænker vi, at vi netop nu er i en stresset periode – og at det snart vil gå over. Det kan være en midlertidig krise på arbejdet, kærestesorg eller eksamen, der får os til at ’trøstespise’ for at dæmpe stresssymptomerne. Men efteråret virker ofte til at intensivere stressen og derved også overspisningen. Måske er det realiteterne sat i relief til sommerferiens færre forpligtelser, som gør det. Og ’kortvarig stress’ har en tendens til at blive langvarig.

Kvinder mest udsatte

Nogle undersøgelser antyder, at der er kønsforskelle i, hvordan man reagerer på stress, og det tyder på, at kvinder er mere tilbøjelige til at overspise, drikke alkohol og/eller ryge, når de er stressede. En finsk undersøgelse, som blev foretaget blandt over 5.000 mænd og kvinder, viste endda, at overvægt kunne relateres til kvinder og ikke til mænd.

Forskerne på Harvard har selv fundet frem til en sammenhæng mellem stress på arbejdet og vægtøgning, men kun blandt dem, der i forvejen var overvægtige.

Sådan kan du modvirke risikoen for vægtøgning i forbindelse med stress:

Meditation: Rigtig mange studier og undersøgelser viser, at meditation reducerer symptomer på stress, herunder højt blodtryk og hjertesygdomme. Ved at meditere, kan du opnå højere bevidsthed omkring dine madvaner.

Motion: Træning i højt tempo øger niveauet af stresshormonet cortisol. Men træning i lavere tempo ser ud til at sænke niveauet af cortisol i blodet. Forskere fra University of California har fundet frem til, at rolige former for træning begrænser de negative effekter ved stress. Nogle træningsformer, som f.eks. yoga og tai chi, har elementer af både meditation og motion.

Social støtte: Venner, familie og andre gode sociale kontakter ser ud til at være et hegn mod den værste stress. F.eks. har forskere fundet frem til, at personale, der har stresset arbejde på en skadestue, klarer det bedre, hvis der er venner og familie at trække på i fritiden. Men det samme gælder for folk med mindre stressende arbejde. Del dine mål med andre. En diætist kan lave dig en personlig plan, og give dig råd og støtte, så du holder dig på sporet. Hvis ikke du vil gå til diætist, så få hjælp fra dine venner. Send dem f.eks. dine notater.

Fra hjerne til arm

Hjernen er forbundet til armene, hvorpå der sidder hænder – som alt for nemt kan række ud efter småkagerne eller slikskålen. Men hvis du er en stress-spiser, så prøv disse lette greb:

  1. Vælg nogle enkle mål. Om det er at spise sund morgenmad, sætte dig nogle træningsmål, holde dig fra snacks eller at stoppe med at spise kl. 21. Et mål ad gangen. Men hold det!
  2. Skriv ned. Enkle mål er vigtige, men hvis du også noterer hver en enkelt bid du indtager, har du endnu bedre muligheder for at komme dit stress-spiseri til livs.
  3. Få rigeligt med omega 3. Hvis du har langvarig stress, udløses store mængder af stress-hormonet cortisol, hvilket igen øger risikoen for kroniske betændelsestilstande. Omega 3 er en af de bedste anti-inflammations stoffer.