Søg på Klog Kost

Rødvin gør mænd sundere, ikke tyndere

Stoffet Resveratrol, som findes i rigelige mængder i rødvin og druer, har vist sig at gøre overvægtige mænd sundere – men ikke tyndere.Stoffet Resveratrol, som findes i rigelige mængder i rødvin og druer, har vist sig at gøre overvægtige mænd sundere – men ikke tyndere.

Det første kliniske forsøg med resveratrol foretaget på mennesker, viste, at en lille daglig dosis af rent resveratrol sænkede blodtrykket, og samtidig styrkede det generelt sundhedstilstanden hos en gruppe overvægtige mænd.

Undersøgelsen, der blev foretaget i Holland og offentliggjort i november 2011 i fagtidskriftet Cell Metabolism, påviste, at den lille gruppe deltagere i undersøgelsen, som dagligt tog 150 gram resveratrol over en måned, havde en effekt , som hvis de havde været på kur eller de havde motioneret.

Uden at skifte deres mad- eller motionsvaner, blev deres forbrænding forbedret, deres eventuelle inflammationer blev færre og deres fedtdepoter blev mindre.

Mens deres kroppe forbrændte den samme mængde energi i løbet af et døgn, blev kroppens forbrændingsniveau ved henholdsvis hvile og søvn højere, og musklernes brug af brændstof blev mere effektivt – alt sammen tegn på, at forsøgspersonerne brugte og oplagrede kalorier mere som hårdt trænende atleter end som overvægtige sofakartofler.

Undersøgelsen antyder, at ’rødvins-ekstrakten’ til en vis grad beskytter overvægtige mod de helbredsmæssige følgevirkninger af deres for mange kilo, som diabetes, højt blodtryk, hjertesygdomme, visse cancertyper og demens.

Der viste sig dog et lille dilemma i det overordnede billede, forskerne fik fra undersøgelsen af mænd, der indtog resveratrol: selvom de tydeligvis var sundere, så gik de ikke ned i vægt.

Den dosis af resveratrol, som virkede, svarer til at man indtager 100 glas rødvin.