Skip to main content
logo for klog kost

Er dit barn for fedt til at give dig børnebørn?

{module Google Artikel Billedtop}

Overvægtige piger risikerer at blive infertile, udover at blive socialt isolerede samt risikere depression og andre psykosociale problemer.Fedmeepidemien i den vestlige verden kan medføre at flere og flere kvinder bliver infertile og at der bliver født færre og færre børn.

Det frygter forskere, der i en analyse offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Endocrinology har redegjort for deres bekymringer.

De mener at unge pigers tidligere og tidligere pubertetsalder kan være relateret til fedmeproblemer eller spiseforstyrrelser.

Menneskelige organer kan have så travlt med at tilpasse sig et problem, der er forholdsvis nyt. Gennem tusinder af års evolution, har dårlig ernæring eller sult været en større bekymring end den nuværende overflod af mad.

- Det at så mange mennesker er overvægtige er meget nyt i evolutionen, og da ernæringstilstanden er vigtig for evnen til at formere sig, kan metaboliske syndromer forårsaget af fedme påvirke forplantningsevnen alvorligt, siger Patrick Chappell, der er assisterende professor i veterinær medicin ved Oregon State University.

- Både ekstrem fedme og ekstrem anoreksi er forbundet med reproduktionsproblemer, siger han.

Pubertet-start uforklarlig

Forskere har stadig meget at lære om den samlede virkning af fedme i begyndelsen af puberteten samt effekten på lever, bugspytkirtel og andre endokrine kirtler, pointerer Chappell.

- Mens mennesker har en naturlig variation i udviklingen af puberteten, så er de signaler, der styrer timingen af den uklare.

Men generelt synes puberteten at starte tidligere og tidligere hos piger.

Dette kan have flere virkninger, har forskerne opdaget. En teori er en indvirkning på kisspeptin, et nyligt opdaget neurohormon, der er nødvendigt for reproduktion.

Normale sekreter fra dette hormon kan blive forstyrret af endokrine signaler fra fedt, der bruges til at kommunikere med hjernen.

Det indre ur går for hurtigt

En anden mulig indflydelse på pubertetens timing, og reproduktion i almindelighed, er forstyrrelse af døgnrytmen. En forstyrret søvncyklus kan påvirke sekretion af hormoner, såsom cortisol, testosteron og insulin, har forskere konstateret.

- Enhver forstyrrelse af kroppens indre ur kan forårsage en række problemer, og større ændringer i kost og stofskifte kan påvirke disse cellulære ure, siger Chappell.

- ødelæggelse af døgnrytmen gennem kosten kan endda indgå i en yderligere forstyrrelse af det normale stofskifte, hvilket både gør skaden værre og påvirker søvn og reproduktion.

Molekylære mekanismer er først i det seneste årti begyndt at blive afdækket, og den udløser, der kontrollerer pubertetsudvikling bliver stadig drøftet meget.

I årtusinder gjorde mange pattedyr justeringer for at reducere fertiliteten i perioder med hungersnød. Men det ser nu ud til, at et overskud af fedt også kan blive skyld i barnløshed og reproduktive sygdomme.

Nogle undersøgelser har fundet sammenhænge mellem tidlig pubertet og risikoen for underlivskræft, diabetes i voksen-alderen og metabolisk syndrom. Tidlig pubertet har også været forbundet med øgede forekomster af depression og angst hos piger samt øget kriminel adfærd, rygning og tidlig sex-debut.

Anden forskning har antydet, at sådanne problemer kan fortsætte ind i voksenalderen, sammen med lavere livskvalitet, spiseforstyrrelser, lavere karakterer og stofmisbrug.

Forskerne mener derfor at der er hårdt brug for at forske yderligere i sammenhængen mellem fedme, stofskiftet, hormoner og andre udviklingsprocesser.

Ellers kan den nuværende nedgang i antallet af nyfødte udvikle sig meget værre.