Skip to main content
logo for klog kost

Stof i rødvin blokerer dannelse af fedtceller

{module Google Artikel Billedtop}

Stoffer i rødvin bremser udviklingen af fedtceller og kan således medvirke til at forhindre opbygning af kropsfedt.En forbindelse i rødvin, druer og andre frugter kan muligvis være et effektivt våben mod overvægt.

Forbindelsen, der i struktur minder om antioxidanten resveratrol, kan tilsyneladende blokere cellulære processer, der tillader fedtceller at udvikle sig.

Det er forskerne Kee-Hong Kim, der er assisterende professor i fødevarevidenskab, og hans elev Jung Yeon Kwon, fra Purdue University i Indiana i USA, der i denne uges udgave af Journal of Biological Chemistry, skriver at stoffet piceatannol blokerer umodne fedtcellens evne til at udvikle sig og vokse.

Selv om det har samme struktur som resveratrol - det stof, der findes i rødvin, druer og jordnødder, og som menes at bekæmpe kræft, hjertesygdomme og neurodegenerative sygdomme - så synes piceatannol væsentligste fordel at være evnen til at bekæmpe fedme.

Og kilden til piceatannol er heldigvis den samme. , idet resveratrol omdannes til piceatannol hos mennesker efter indtagelse.

- Piceatannol ændrer faktisk timingen af genekspressioner, genfunktioner og insulin-aktion under adipogenese, der er den proces, hvor umodne fedtceller bliver modne fedtceller, siger Kim.

Vigtigt molekylært mål

- Ved tilstedeværelse af piceatannol, kan du se en forsinkelse eller fuldstændig hæmning af adipogenese.

Over en periode på 10 dage eller mere omdannes umodne fedtceller, kaldet præadipocytter, til modne fedtceller, eller adipocytter.

- Vi mener, at adipogenese er et vigtigt molekylært mål for at forsinke eller forhindre ophobning af fedtceller, og forhåbentlig opnå en gevinst i forhold til kropsfedtet.

Blokerer insulinens genaktivering

Kim fandt, at piceatannol binder sig til insulin receptorer på umodne fedtceller i den første fase af adipogenese.

Dermed blokeres insulinens evne til at styre cellecyklus og aktivere gener, der står bag de næste stadier af fedtcellemodningen.

Piceatannol blokerer i realiteten de veje, der er nødvendige for at umodne fedtceller kan modnes og vokse.

Piceatannol er til stede i forskellige mængder i røde druers frø og skind, i blåbær, passionsfrugter og andre frugter.

Kims fremtidige arbejde vil forsøge at finde metoder til at beskytte piceatannol fra nedbrydning, så koncentrationerne er store nok i blodbanen til at stoppe adipogenese og dermed øget kropsfedt.