Skip to main content
logo for klog kost

Maveindsnævring ændrer også tarmfloraen

{module Google Artikel Billedtop}

Når tarmen føres uden om dele af mavesækken, så ændrer tarmfloraen sig til det positive.En operation, der indsnævrer mavesækken, en såkaldt gastrisk bypass, medfører også positive ændringer af tarmkulturen.

En undersøgelse, der nyligt blev præsenteret på det årlige møde i Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB) konstaterede, at gastrisk bypass operation medfører ændringer i tarmfloraen, der minder om behandling med præbiotika.

Tidligere dyreforsøg har vist, at indtagelse af en kost med højt fedtindhold ikke bare forøger vægten, men også påvirker tarmfloraen væsentligt, hvilket medfører en større mængde bakterier kaldet Firmicutes, og et fald i bifidobakterier spp og Bacteroidetes.

Et lignende mønster blev også fundet hos fede mennesker.

Men tilskud af præbiotika, der øger væksten af gavnlige bakterier, har vist sig at ændre sammensætningen eller aktiviteten i tarmfloraen, så der frigives peptider og stofskiftet forbedres. I hvert fald hos mus med påført fedme og diabetes.

Maveindsnævring med flere fordele

Roux-en-Y gastrisk bypass (RNY-GB) kirurgi betragtes som den mest effektive behandling af ekstrem fedme og diabetes.

Og nylige undersøgelser har påvist væsentlige forskydninger i sammensætningen af tarmfloraen i retning af lavere koncentrationer af Firmicutes og øgede Bacteroidetes efter operationen.

{module Google Artikel Links Fladest}

 

De fleste af prøverne på tarmfloraen er blevet taget fra afføring, som ikke nøjagtigt kan vise hvordan operationen påvirker tarmfloraens profil langs forskellige dele af tarmen.

Mange flere bifidobakterier

Fordi RNY-GB kan påvirke, hvordan næringsstoffer optages i forskellige dele af tarmen, har en ny undersøgelse foretaget af forskere ved universitetet i Zürich målt den bakterielle sammensætning og mængden af forskellige peptider, der påvirker fødeindtagelsen efter en maveindsnævring på rotter.

De schweiziske forskere fandt, at 14 uger efter operation blev mængden af bifidobakterier spp og Bacteroides-Prevotella spp signifikant forøget i adskillige dele af tarmen i opererede rotter i forhold til kontroldyr.

Faktisk lignede ændringerne i tarmens mikrobepopulationer efter operationen dem, der ses efter behandling med præbiotika.

Ændringerne i tarmfloraen blev også forbundet med ændret produktion af gastrointestinale hormoner, der er kendt for at styre energibalance.

Den ledende forfatter på denne undersøgelse, Melania Osto, Ph.D. sagde:

- Vores resultater viser, at RNY-GB operationen fører til ændringer i tarmfloraen, som ligner dem, der ses efter behandling med præbiotika. Resultaterne af denne undersøgelse tyder på, at postkirurgisk ændringer af tarmfloraen kan påvirke tarmens peptid frigivelse og bidrage væsentligt til de gavnlige metaboliske virkninger af RNY-GB kirurgi, siger hovedforfatteren bag undersøgelsen Dr. Melania Osto.