Skip to main content
logo for klog kost

Slik foran TV er surt show på badevægten

{module Google Artikel Billedtop}

Luk øjnene og tænk på noget andet. Ja, slikket foran TV-skærmen ender som surt show på badevægten.Hvis du vil undgå at blive for fed, så er det tilsyneladende vigtigt ikke bare at tælle kalorier, men også at se på uret.

Tidspunktet for dine måltider har også betydning. Og nu ved forskere, at det især gælder sukkerholdige fødevarer og drikke.

Skal du absolut spise og drikke usundt, så gør det ikke mens du ligger og slænger dig på sofaen.

Det er tidligere bevist ved undersøgelser, at mus tager mere på ved at indtage kalorier samtidig med at de er inaktive end ved at spise, når de er aktive.

Sukker værst uden aktivitet

Men nu er vi blevet endnu klogere. Et forskerhold ved Academic Medical Center ved Amsterdams universitet ønskede at undersøge, hvordan det forholder sig med forskellige elementer i kosten, som f.eks. sukker og fedt.

De ville finde ud af, hvordan de enkelte elementer influerer på vægten alt efter, hvornår på dagen man indtager dem.

Forskerne fodrede en gruppe rotter alene med typisk gnaverfoder, mens en anden gruppe fik gnaverfoder plus enten mættet fedt eller en sukkeropløsning. En af grupperne fik lov til at spise deres foder når de ville mens den anden gruppe kun måtte indtage fedt eller en sukkeropløsning når den var i fysisk ro.

Det viste sig, at de rotter, som drak en sukkerblanding mens de var i ro, tog mere på end de rotter, som drak det samme inden de var faldet til ro.

Sukker værre end fedt

Kalorieindtaget var præcis det samme. De tog også mere på, end de rotter, som kun indtog deres tildelte fedt i den inaktive periode på dagen.

Ud fra undersøgelsen kan man tilsyneladende konkludere, at man skal være særlig påpasselig med at spise når man er faldet til ro - for mennesker typisk om aftenen, hvor en pose matadormix foran TVet lokker.

Og forskerne mener, at den store fokus på, hvad vi spiser, med stor fordel også kan drejes i retning af, hvornår vi gør det.

Undersøgelsen blev offentliggjort ved det årlige møde på Society of the Study of Ingestive Behavior.