Søg på Klog Kost

Indendørs pensionister tager mere på

Kvinder over 65 år, der har for lidt D-vitamin, tager mere på i vægt end kvinder med tilstrækkeligt D-vitamin.Synes du at vejret er for kedeligt til at gå ud, så overvej det lige igen. Du risikerer at tage mere på, hvis du ikke får tilstrækkeligt D-vitamin, som du får fra sollys.

I hvert fald ældre kvinder med for lidt D-vitamin tager mere på end kvinder med tilstrækkeligt højt D-vitamin-niveau.

Det viser en ny stor fem-årig undersøgelse af mere end 4.600 kvinder over 65 år, der konstaterede at kvinder med for lidt D-vitamin tog et kilo mere på end andre kvinder.

- Dette er en af de første undersøgelser, der viser, at kvinder med lave niveauer af D-vitamin tager på i vægt, og selv om det kun var et kilo, kan det på længere sigt løbe op, siger undersøgelsens forfatter Dr. Erin LeBlanc, der er endokrinolog og forsker på Kaiser Permanente Center for Health Research i Portland, Oregon.

Undersøgelsen blev offentliggjort online 25 juni i Journal of Womens Health.

- Næsten 80 procent af kvinderne i vores undersøgelse havde utilstrækkelige niveauer af D-vitamin. En primær kilde til dette vigtige vitamin er sollys, og efterhånden som det moderne samfund rykker indendørs, kan kontinuerlig D-vitaminmangel bidrage til kronisk vægtøgning.

Forsigtige med anbefaling af kosttilskud

- Vores undersøgelse viser kun en sammenhæng mellem utilstrækkelige niveauer af D-vitamin og vægtøgning - vi er nødt til at lave flere undersøgelser, før man anbefaler kosttilskud med D-vitamin for at hindre folk i at tage på i vægt, siger Dr. LeBlanc.

- Eftersom der er så mange modstridende anbefalinger om D-vitamin som kosttilskud, er det bedst, hvis patienterne bliver rådgivet af deres egen læge.

Hun påpeger, at denne undersøgelse blev foretaget blandt ældre kvinder, som for de flestes vedkommende, ikke forsøger at tabe sig - selvom nogle af dem gjorde det som en naturlig følge af aldring.

Omkring 60 procent af de 4.659 kvinder i undersøgelsen forblev på en stabil vægt (inden for 5 procent af deres startvægt) i løbet af den 4,5-årig undersøgelsesperiode, 27 procent tabte mere end 5 procent af deres kropsvægt, og 12 procent tog mere end 5 procent af deres legemsvægt på.

Stort flertal havde for lidt D-vitamin

De fleste kvinder i undersøgelsen (78 procent) havde mindre end 30 nanogram pr. millimeter (ng / ml) D-vitamin i blodet - det niveau defineres som tilstrækkelig af eksperter, der opstiller kliniske retningslinjer for D-vitaminmangel.

Disse kvinder havde højere vægt til at begynde med: 68 kilo, sammenlignet med 64 kilo for kvinder, hvis D-vitamin-niveau var 30 ng / ml eller derover.

Blandt de 571 kvinder, der tog på i vægt, tog dem med utilstrækkeligt D-vitamin 9 kilo på over fem år - mens kvinder med tilstrækkeligt vitamin Dtog 8 kilo på i samme periode.

Undersøgelse er en del af et større projekt kaldet Undersøgelse af Frakturer forårsaget af Knogleskørhed, der har været i gang i mere end to årtier.

I løbet af 1986-88, blev næsten 10.000 kvinder i alderen 65 år og ældre rekrutteret og deres sygehistorie dokumenteret gennem både hjemmebesøg, skriftlige undersøgelser og telefonopkald. Kvinderne er fra Baltimore, Minneapolis, Portland, Oregon og Monongahela dalen nær Pittsburgh.

Undersøgelsen er støttet med tilskud fra National Institute of Arthritis, Musculoskeletal and Skin Diseases og National Institute on Aging.