Søg på Klog Kost

Æbleskræller indeholder et stof, der tilsyneladende betyder at man kan tabe sig.

Æbleskræller indeholder slankestof

Et stof i æbleskræller kan tilsyneladende opbygge muskler og brunt fedt og dermed styrke forbrændingen, hvilket medvirker til at begrænse fedme.

 

En undersøgelse tyder på at stoffet ursolsyre reducerer riskoen for overvægt og de medfølgende sygdomme ved at øge muskelstyrken og det brune fedt.

"Fra tidligere undersøgelser vidste vi, at ursolsyre øger muskelmasse og styrke hos raske mus, hvilket er vigtigt, fordi det kunne tyde på en potentiel behandling for muskelsvind," siger Dr. Christopher Adams, lektor i intern medicin ved Eagles Diabetes Research Center ved University of Iowa i USA.

"I denne undersøgelse testede vi ursolsyre på mus, der var sat på en kost med højt fedtindhold - og interessant nok reducerede den også fedme, præ-diabetes og fedtlever."

"Eftersom muskler er effektive til at brænde kalorier, kan den øgede muskelmasse i ursolsyre-behandlede mus være tilstrækkeligt til at forklare, hvorfor ursolic syre mindsker fedme. Men vi blev overraskede over at opdage, at ursolsyre også øger mængden af brunt fedt, der også er en fantastisk kalorieforbrænder. Denne øgning af det brune fedt kan også hjælpe med til at beskytte mod fedme," forklarer han.

Indtil for nylig troede forskerne, at kun børn havde brunt fedt, som forsvandt i løbet af barndommen. Imidlertid har forbedrede billeddannelsesteknikker vist, at voksne bevarer en meget lille mængde af fedtet, især i nakken og mellem skulderbladene. Nogle undersøgelser har knyttet forhøjede niveauer af brunt fedt med lavere risiko for fedme og sundere niveauer af blodsukker og blodlipider, hvilket igen fører til ideen om, at brunt fedt kan forebygge fedme og diabetes.

Forebygger også fedtlever

I undersøgelsen fik halvdelen af dyrene ursolsyre i deres føde. Mærkværdigvis spiste musene mere end mus i en kontrolgruppe, selv om begge grupper var lige aktive. Alligevel havde musene, der fik ursolsyre i føden, den mindste vægt, da forsøget sluttede. Desuden forblev deres blodsukker næsten normalt og de udviklede heller ikke fedtlever - en uhelbredelig sygdom, der rammer en ud af fem amerikanske voksne.

"Vores undersøgelse antyder, at ursolic syre forøger skeletmuskulatur og brunt fedt, der fører til forøget kalorieforbrænding, hvilket beskytter mod kost-induceret fedme, præ-diabetes og fedtlever sygdom," siger Adams.

"Brunt fedt er gavnligt, og mange forskere forsøger at finde ud af måder at øge det. På dette tidspunkt, ved vi ikke, hvordan ursolic syre øger brunt fedt, eller om det øger brunt fedt i raske mus. Og vigtigst af alt, ved vi ikke om ursolsyre vil gavne mennesker. Vores næste skridt er at afgøre, om ursolsyre kan hjælpe overvægtige patienter."