Søg på Klog Kost

Junkfood i TV-reklamer gør dine børn fede

Hvis dit barn bliver overfodret med reklamer for junkfood, så risikerer det at blive fed fordi lysten til dårlig mad stiger.Dine børn risikerer faktisk at blive fede af at blive overfodret med reklamer for junkfood på TV.

Meget tyder nemlig på, at børn påvirkes af TV-reklamer, så de foretrækker usund mad.

Forskere ved University of Liverpool har opdaget, at børn, som ser reklamer for fastfood og andet usundt mad, bliver påvirket i sådan en grad, at de faktisk også spiser mere fedende og sukret mad.

Undersøgelsen blev foretaget af forskere ved Institute of Psychology, Health and Society, der undersøgte, hvilken mad en gruppe på 281 børn i alderen 6 til 13 år foretrak.

Børnene blev sat til at se episoder af en populær tegneserie en gang, og derefter igen to uger senere. Begge gange blev tegneserien fulgt op af en 5 minutter lang reklameperiode.

En af reklameblokkene handlede om legetøj og den anden viste hovedsagelig snacks og fast food. Efter hver reklameblok fik børnene en liste over forskellige fødevarer og spurgt, hvilke de kunne lide.

Spiste junkmad efter TV-reklamer

Forskerne fandt frem til, at efter at have set madreklamerne, var børnene mere tilbøjelige til at vælge usund mad. Alle børnene valgte flere fødevarer, som var rige på fedt og kulhydrater, når de havde set madreklamerne, i forhold til når de havde set legetøjsreklamerne.

Undersøgelsen viste også, at de børn, der så TV mere end 21 timer om ugen, var mere tilbøjelige til at blive påvirket af madreklamerne end de børn, der så mindre TV. De børn havde også et signifikant højere BMI, end de, der ikke i helt så høj grad sad klinet til skærmen.

- Overvægt blandt børn er et stort helbredsproblem overalt i verden. Vores studie peger på den globale forbindelse mellem reklamer, madvaner og indtagne mængder, siger Emma Boyland fra universitetets laboratorium.

Hun anbefaler derfor at forældre begrænser børnenes TV-kiggeri og at man evt. lægger begrænsninger på reklamer for usunde fødevarer.