Søg på Klog Kost

I forbindelse med overgangsalderen begynder kvinders fedtdepoter, at flytte fra hofterne til maven.I forbindelse med overgangsalderen begynder kvinders fedtdepoter, at flytte fra hofterne til maven.

Cocktail af antioxidanter beskytter mod mavefedt

Kvinder i overgangsalderen tager ofte på omkring maven, men kan med en kombination af tre kendte antioxidanter reducere fedtophobningen.

 

Det viser en undersøgelse fra University of Georgia, hvor forskere har testet kombinationen på dyr og konstateret at de sammen med D-vitamin også kan hjælpe med til at beskytte leveren mod betændelse forårsaget af ophobning af fedt. 

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Obesity, hvor forskerne desuden henleder opmærksomheden på at mange kvinders forsøg på at tabe sig ved at tage slankemidler, kan medføre en akkumulering af fedt i leveren.

"Kvinder i overgangsalderen har en øget tendens til at lagre fedt i deres lever," siger undersøgelsens chefforfatter Colette Miller fra College of Family and Consumer Sciences afdeling for fødevarer og human ernæring. 

"De får også mere fedt omkring organerne i bughulen, der ofte medfører inflammation. På lang sigt kan det ekstra fedt føre til betændelse og ardannelse," forklarer Miller.

De tre antioxidanter som forskerne kombinerede i et kosttilskud var

  • resveratrol, der findes i druer; 
  • genistein, der findes i sojabønner;
  • quercetin, der findes i æbleskræller og løg

som alle i tidligere undersøgelser har vist sig at kunne udrydde fedt ved at få fedtceller til at briste og frigive deres indhold.

Men ifølge Miller er det næsten umuligt at få nok af disse forbindelser gennem maden eller kosttilskud, hvis det skal have effekt på fedtmængderne. Men tilsammen har de en synergistisk effekt, som betyder at man kan nøjes med mindre doser.

Selvom behandlingen ikke fik dyrene til at tabe sig samlet set, så konstaterede forskerne, at deres fedtlag i bughulen blev reduceret.

"Kombinationsbehandlingen fik fedtet til at flytte andre steder hen," siger Miller.

"Vi konstaterede, at der ikke var nogen skader i leveren forårsaget af den fedtstigning, der er forbundet med overgangsalderen."

Fedtlever er en trussel mod folkesundheden, der rammer mange mennesker. Selv om det normalt er forbundet med alkoholisme, bliver det i stigende grad diagnosticeret hos personer, som næsten ikke drikker alkohol, især hos overvægtige eller fede mennesker - også overvægtige børn og unge.

Men om kvinder kan spise tilstrækkeligt af de tre antioxidanter til at opnå samme effekt som dyrene er endnu uklart. 

Tags: mavefedt, overvægt