Søg på Klog Kost

Chili sætter gang i processer, hvor hvide fedtceller omdannes til fedtforbrændende fedtceller.Chili sætter gang i processer, hvor hvide fedtceller omdannes til fedtforbrændende fedtceller.

Chili sætter gang i fedtforbrændingen

Pep dine retter op med rigelige mængder chili og smid fedtet - uden at spise mindre.

 

Det er resultatet af et nyt forsøg, der endnu engang understreger, at det aktive stof i chili, capsaicin, kan påvirke forbrændingen.

Ifølge undersøgelsen fra University of Wyoming, som netop er præsenteret på Biophysical Society's 59th Annual Meeting in Baltimore, præsenterede forskere et museforsøg, der viste, hvordan capsaicin kan stimulere termogenese og energiforbrænding ved at aktivere receptorer i hvide og brune fedtceller.

"Fedme er forårsaget af en ubalance mellem kalorieindtag og energiforbrænding," forklarer Vivek Krishnan, der er er ph.d.-studerende og medforfatter på undersøgelsen.

"I vores krop lagrer hvide fedtceller energi og brune fedtceller fungerer som termogeniske maskiner, der producerer varme ved at forbrænde lagret fedt. Kalorie-rige fødevarer og manglende fysisk aktivitet medfører en skævhed i stofskiftet, der fører til fedme."

"Vores forsøg afslørede, at capsaicin sætter gang i et kanalprotein kaldet TRPV1 (Transient Receptor Potential Vanilloid 1), der undertrykker fedme forårsaget af en fedtrig kost," siger Krishnan.

I forsøget, hvor 0,01 procent af den fedtrig kost bestod af capsaicin, forhindrede chilistoffet vægtforøgelse hos vildtype-mus, men ikke hos mus, der genetisk manglede TRPV1.

"Endvidere ændrede capsaicin ikke musenes føde- eller vandindtagelse, selvom det øgede stofskiftet og energiforbrændingen," forklarer Krishnan.

Forskernes overordnede hypotese er derfor, at capsaicin medfører at hvidt fedtvæv bliver ændret til det der kaldes beige fedt, som fungere på samme måde som brunt fedt og stimulerer thermogenesis til at modvirke fedme.

"Vores næste mål vil fokusere på længere sigt, at udvikle midler, der kan sætte gang i TRPV1 og forebygge og behandle fedme, "siger forskerne.

Tags: chili, capsaicin, forbrænding, brunt fedt