Søg på Klog Kost

Drop madtyranniet over for dine børn

Foregå dit barn med et godt eksempel i stedet for at tyrannisere det til ordentlige madvaner. Det virker bedst.Drop madtyranniet overfor dit barn og foregå istedet med et godt eksempel ved at spise sundt.

Det er opfordringen til forældre, der ønsker at deres barn skal spise sundt og fornuftigt og undgå overvægt.

Det er resultatet af et studie på Michigan State University, hvor forskerne fulgte 330 mødre med børn på 3-5 år i et halvt år fra oktober 2009.

Forskerne målte og vejede jævnligt børnene og fik mødrene til at indberette deres børns kost for den foregående uge.

Undersøgelsen bringes i American Journal of Clinical Nutrition og viser, at de mødre, der viste et godt eksempel og overtalte, snarere end tvang deres børn til at spise deres grøntsager fik børnene til at spise sundere, siger Sharon Hoerr, MSU professor i fødevarevidenskab og human ernæring.

- Mødre bør stoppe med at tvinge eller begrænse deres børns kost, siger hun.

- De ville være bedre tjent med at sørge for et sundt køkken, selv at få nogle afbalancerede spisevaner og i realiteten kontrollere deres børns kost ved ikke at bringe usund mad ind i huset.

Regelmæssige måltider

Åbenlyst at nægte et barn visse fødevarer, som forældrene selv tillader sig at spise ved måltiderne, kan føre til usunde kostvaner, tilføjer hun.

Yderligere giver hun forældre det tip at sørge for regelmæssige måltider og mellemmåltider, at lave mindre portioner med sunde mad og derefter lade børnene selv afgøre, hvor meget de vil spise.

Og hvad med børn, der hellere vil lege med deres mad eller kun spiser junk food?

- Med kræsne børn er det bedst at lokke og tilskynde dem til at spise i stedet for at råbe ad dem, siger Hoerr.

- Andre måder at få dem interesseret i at indtage en afbalanceret kost er at tage dem til købmanden eller ud ihaven, og få dem til vælge nye grøntsager samt give dem mulighed for at hjælpe i køkkenet derhjemme.