Rødkløver kan reducere hedeture og knogleskørhed
Rødkløver kan reducere antallet af hedeture med gennemsnitligt en tredjedel og reducere nedbrydningen af knogler i overgangsalderen.
Det viser ny forskning fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, der er blevet udført under ledelse af forskningslektor Per Bendix Jeppesen.
Resultaterne af den endnu ikke offentliggjorte undersøgelse, hvor 60 kvinder med alvorlige problemer med overgangsalderen igennem tre måneder tilfældigt fik enten en drik med rødkløver-ekstrakt eller en placebo-drik, viser, at rødkløver-ekstraktet i gennemsnit kunne reducere antallet af hedeture med en tredjedel (32 procent).
Rødkløver har i århundreder været et populært remedie mod hedeture, men tidligere undersøgelser har ikke kunnet konstatere nogen synderlig effekt af den lilla blomst, der er almindelig over store dele af verden.
Men i den danske undersøgelse brugte forskerne et ekstrakt, som kombinerede rødkløver med mælkesyrebakterier, der gør det lettere for mavetarm-kanalen, at optage de bioaktive forbindelser i rødkløver.
Rødkløver er en af de planter med flest phytoøstrogener eller isoflavoner, der er en form for planteøstrogener, som i tidligere forsøg har vist sig at kunne påvirke menneskekroppen.
Kvinderne i begge grupper blev bedt om at drikke 75 ml af ekstraktet hver dag i en tre måneders periode. Alle kvinderne bar i et døgn før og et døgn efter perioden en helt ny slags sensor - en såkaldt ’svedconductor’, der kunne registrere deres hedeture.
Bremser knoglenedbrydning
Dertil blev kvindernes hofter og ryg skannet før og efter de tre måneder, for at teste knogletætheden, der er et typisk tegn på knogleskørhed i overgangsalderen.
»De kvinder, som fik ekstraktet, fik i gennemsnit reduceret antallet af svedeture med en tredjedel. Og de svedeture, de havde, var betydeligt mindre intense, så de trivedes bedre om dagen og kunne sove ordentligt om natten.«
"Sidst, men ikke mindst fik kvinderne stabiliseret deres hormonniveau og hæmmet nedbrydningen af deres knogler," fortæller Per Bendix Jeppesen.
I ryggen blev knoglenedbrydningen bremset i gruppen, der fik kløverekstrakt, mens nedbrydningen fortsatte hos gruppen, der fik placebo.
Kvinderne klagede ganske vist over den dårlige smag af rødkløverekstraktet, men til gengæld havde de meget færre bivirkninger i forhold til patienter, der er på almindelig østrogen-behandling og som i perioder kan rammes af influenza-lignende symptomer og feber.
I modsætning til kvinder i behandling med humane østrogener klagede kvinderne ikke over bivirkninger ved behandlingen. Mens kvinder på humane østrogener i perioder kan få feber og influenzasymptomer, er den eneste ubehagelighed ved rødkløverekstraktet tilsyneladende, at det har en dårlig smag.