Skip to main content
logo for klog kost

Hotte tips mod hedeture

Sushi med soya til kunne være et godt råd mod hedeture. Men drop wasabien.For mange kvinder er overgangsalderen tæt forbundet med hedeture. Og selvom det kan være umuligt totalt at undgå den ubehagelige tilstand, findes der nogle enkle leveregler, som kan afbøde de værste symptomer.

Udover f.eks. stress, for meget varme i soverværelset og cigaretter, er der også visse drikke- og madvaner, som bør undgås:

Kaffe, alkohol og krydret mad er simpelthen no-go.

Til gengæld bør du sørge for at få rigeligt med B- og E-vitamin.

Tal med din læge, hvis dine symptomer plager dig. Han eller hun kan have mange forebyggelses- eller behandlingsforslag. Men der er også hjælp at hente blandt de mere alternative behandlere. I hvert fald har flere naturlægemidler vist lovende resultater:

  • Soya produkter. De indeholder isoflavoner, som har en svag østrogenagtig effekt og måske kan begrænse hedeturene. Der er dog modstridende forskningsresultater. Spis soya i madvarer i stedet for som kosttilskud. Sushi med soya kunne være en ide. Men drop wasabien.
  • Hørfrø. Selvom der ikke er noget videnskabeligt bevis på, at hørfrø hjælper, har mange dog oplevet, at det nedsætter symptomerne på overgangsalder, især på hedeturene. De findes både som frø og som olie.
  • Aften primula olie. Heller ikke her kan forskerne hjælpe med videnskabelige beviser. Men mange sværger til olien, selvom den kan give kvalme og diare. Kvinder, der tager visse typer medicin, som f.eks. blodfortyndende præparater, skal ikke tage olien.

Vær opmærksom på, at alternativ behandling, herunder indtag af bestemte fødevarer og kosttilskud, kan have betydning for den behandling din læge giver dig, så husk altid at konferere med lægen.