Skip to main content
logo for klog kost

Spis masser af fisk og udsæt overgangsalderen med tre år

Masser af laks eller andre omega-3 rige fisk samt bælgfrugter kan forsinke den naturlige overgangsalder med op mod tre år og dermed reducere risikoen for hjertesygdom og knogleskørhed.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of Leeds, hvor forskere har sammenlignet kvinders kost og anden livssstil med tidspunktet for deres overgangsalder. Resultaterne er baseret på UK Women's Cohort Study med deltagelse af mere end 35.000 kvinder mellem 35 og 69 år fra England, Skotland og Wales.

Kvinderne gav information om potentielt indflydelsesrige faktorer som deres vægt, fysiske aktivitetsniveau, reproduktiv historie og anvendelse af hormonbehandling (HRT).

De angav også hvor meget de spiste hver dag ud af 217 fødevarer. Fire år senere undersøgte forskerne hvor mange af kvinderne, der var kommet i overgangsalderen.

I alt gav ca. 14.000 kvinder oplysninger på begge tidspunkter, og den endelige analyse omfattede de 914, der var gået igennem overgangsalderen naturligt efter 40 år og før 65 år.

Den gennemsnitlige alder ved overgangsalderen var 51, og visse fødevarer syntes at være forbundet med tidspunktet.

Hver ekstra portion raffinerede kulhydrater - specifikt pasta og ris - blev forbundet med at komme i overgangsalderen 1,5 år tidligere, mens hver ekstra portion olieholdig fisk og friske bælgfrugter (som ærter og bønner) var forbundet med en forsinkelse på mere end 3 år. Et højere indtag af vitamin B6 og zink (for hver mg/dag) var også forbundet med senere overgangsalder.

Da forskerne så på specifikke grupper konstaterede de også, at kødspisere kom i overgangsalderen end en vegetarianere.

Blandt deltagere, der ikke var vegetarer, var indtag af salte snacks dagligt forbundet med en to år tidligere overgangsalder, mens et højere indtag af olieholdige fisk og friske bælgfrugter var forbundet med senere overgangsalder på hhv. mere end tre og næsten 1,5 år.

Blandt kvinder, der havde født, var højere indtagelse af olieholdig fisk og friske bælgfrugter forbundet med senere overgangsalderen, mens ekstra daglige portioner af pasta, ris og salte snacks var forbundet med tidligere overgangsalder.

Blandt barnløse kvinder var vindruer og fjerkræ betydeligt forbundet med senere overgangsalderen.

Ægmodning og ægløsning påvirkes negativt af reaktive iltarter, så et højt indtag af bælgfrugter, der indeholder antioxidanter, kan imødegå dette, idet man længere kan bevare menstruationen, tænker forskerne som forklaring på resultaterne. Og omega 3 fedtsyrer, der islr findes i olieholdige fisk som laks og makrel, stimulerer den antioxidante kapacitet i kroppen.

Til gengæld øger raffinerede kulhydrater risikoen for insulinresistens, som kan forstyrre kønshormonaktiviteten og øge østrogeniveauerne, som begge igen kan øge antallet af menstruationscyklusser og nedbryde ægforsyningen hurtigere, påpeger forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Epidemiology & Community Health.

"Kvinder, der kommer tidligt i overgangsalderen, har øget risiko for knogleskørhed og hjertesygdom, mens en sen overgangsalder kan øge risikoen for bryst-, livmoder- og æggestokkræft, så tidspunktet betyder noget," siger forskerne.

Risikoen for hjertesygdom stiger markant efter overgangsalderen fordi østrogenproduktionen tilsyneladende har en beskyttende effekt, der betyder at kvinder har en meget lavere risiko end mænd før overgangsalderen. Denne lavere risiko udlignes så meget, at kvinder har en større risiko end mænd efter overgangsalderen.

"Vores resultater bekræfter, at kost kan være forbundet med tidspunktet for naturlig overgangsalder. Dette kan være relevant for folkesundheden, da det kan have konsekvenser for fremtidige helbredsresultater," mener de.

Læs også: