Skip to main content
logo for klog kost

Kejsersnit fordobler risikoen for fedme

{module Google Artikel Billedtop}

I forhold til børn født på normal vis, har børn født ved kejsersnit en dobbelt så stor risiko for at blive fede.Børn født ved kejsersnit har op til dobbelt så stor risiko for at blive overvægtige.

Kejsersnit er allerede forbundet med øget risiko for at få astma og høfeber.

Undersøgelsen om overvægt efter kejsersnit er for nylig præsenteret i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood.

Forskerne har gennemgået 1255 fødsler i det østlige Massachusetts, USA, mellem 1999 og 2002, hvor 284 (22,6%) fødte ved kejsersnit.

I USA er det i dag efterhånden hvert tredje barn, der fødes med kejsersnit, men det i Danmark stadig kun er ca hvert femte barn.

Mødrene i undersøgelsen deltog fra den 22. uge af graviditeten. Ved fødslen blev deres babyer selvfølgelig vejet og målt og det samme blev de efter et halvt år og efter tre år, hvor deres fedtprocent også blev målt.

Højere BMI - oftere kejsersnit

Mødrene, der fik kejsersnit havde en tendens til at have et højere BMI på forhånd, og deres børn havde allerede ved fødslen gennemsnitligt en højere fødselsvægt. Disse mødre havde også en tydelig tendens til at amme i kortere tid.

Men uanset fødselsvægt, og efter at have taget hensyn til moderens vægt (BMI) og flere andre vigtige faktorer, konstaterede forskerne at kejsersnit var forbundet med en fordobling af riskoen for fedme når barnet blev 3 år gammel.

Knap 16% af børnene født ved kejsersnit var fede i en alder af 3 år sammenlignet med kun 7,5% af børn født vaginalt.

Forskerne overvejer om en mulig forklaring på deres resultater er forskellen i sammensætningen af tarmbakterier erhvervet ved fødslen.

De fremhæver at tidligere forskning viser, at børn født med kejsersnit har et højere antal Firmicutes-bakterier og et lavere antal Bacteroides-bakterier i deres tarme. Disse to bakterier udgør hovedparten af tarmfloraen.

Tarmbakterier stimulerer insulinresistens

Dertil kommer at anden forskning også tyder på, at fede mennesker har højere niveauer af Firmicutes-bakterier.

- Det kan være, at tarmbakterier påvirker udviklingen af fedme ved at øge energiudvindingen af kosten, og ved at stimulere celler til at øge insulinresistens, inflammation og fedtdepoter, siger forfatterne.

- En sammenhæng mellem kejsersnit og øget risiko for fedme blandt børn ville være vigtig årsag til at undgå ikke-medicinsk forårsagede kejsersnit, skriver forfatterne.

- Mødre, der vælger kejsersnit bør gøres opmærksomme på de potentielle sundhedsmæssige risici for deres baby, f.eks. risikoen for fedme, siger de.