Skip to main content
logo for klog kost

B-vitamin under graviditeten kan beskytte børn mod eksem

Mødre med et højere niveau af en særlig type B-vitamin under graviditeten har en lavere risiko for at deres børn får eksem - i hvert fald når spødbørnene er 12 måneder gamle.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of Southampton, hvor forskerne har testet mødres niveau af nikotinamid under graviditeten og sammenlignet med børnenes risiko for atopisk eksem.

Forskerne mener, at resultaterne understøtter ideen om at babyers eksem delvist udvikles i livmoderen og at det kan være vejen til at reducere risikoen for hudlidelsen.

"Nikotinamid creme har været brugt i behandlingen af eksem, men forbindelsen mellem moderens niveau af nikotinamid under graviditeten og babyens risiko for atopisk eksem har ikke tidligere været undersøgt. Resultaterne peger på at det er muligt at gøre noget ved denne almindelige og stressende lidelse," siger dr. Sarah El-Heis, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Clinical & Experimental Allergy.

Nikotinamid er en form for vitamin B3, som kan indtages gennem fødevarer som fisk, kød, kylling, svampe, nødder og kaffe samt tryptofan, en aminosyre, der findes i de fleste proteiner. Nikotinamid og relaterede næringsstoffer er vigtige for kroppens immunrespons og energiomsætning.

{module also selen}

Undersøgelsen er baseret på målinger af mængden af nikotinamid og relaterede tryptophan metabolitter hos 497 kvinder, der deltog i Southampton Womens Survey  under graviditeten. Efter fødslen blev deres børns risiko for eksem vurderet efter seks og 12 måneder.

Resultaterne viste, at børn af mødre med højere niveauer af nikotinamid havde en 30 procent lavere risiko for at have atopisk eksem efter 12 måneder. Der var en endnu stærkere sammenhæng med højere niveauer af anthranilsyre, som er en tryptophan metabolit.

Nikotinamid kan forbedre den overordnede struktur, fugt og elasticitet i huden og kan derfor ændre processer forbundet med eksem, siger forskerne. Undersøgelsen viste en gradvis sammenhæng mellem moderens højere niveauer af anthranilsyre og nicotinamid og en lavere risiko for atopisk eksem, hvilket antyder, at udviklingen af eksem ikke blot forebygges af tilstedeværelsen af disse næringsstoffer, men at der også skal indtages en vis mængde fødevarer med stofferne.

{module also vitamineraler}

"Det er nødvendig at undersøge denne interessant sammenhæng yderligere, men resultaterne er endnu et bevis på de potentielle fordele ved at spise en sund varieret kost under graviditeten," siger professor Keith Godfrey, direktør for NIHR Biomedical Research Centre i Southampton Nutrition.