Skip to main content
logo for klog kost

Zink og folat hjælper ikke på mænds fertilitet - prøv æggehvider

Zink og folat har i årtier været fremhævet som effektive kosttilskud til behandling af mandlig infertilitet, men har ingen effekt i en ny stor undersøgelse. En anden ny undersøgelse anbefaler at spise mindre fedt og flere æggehvider.

{snippet start}

Det er forskere fra University of Utah Health, der sammen med andre medicinske centre har testet de populære fertilitetstilskud og konstateret at de ikke lykkedes at forbedre graviditetsraten, sædmængden og sædstyrken.

Ifølge forskerne er resultaterne det mest definitive bevis til dato for, at fertilitetstilskud ikke lever op til forventningerne.

"Dette er et milepælsforsøg med mandlige fertilitetstilskud," siger læge James M. Hotaling, der er urolog med speciale i mandlig infertilitet. Han er desuden medforfatter på undersøgelsen, der er offentlggjort i tidsskriftet JAMA.

"Hovedbudskabet for mænd er, at der for første gang findes data af høj kvalitet, hvor zink og folinsyre ikke forbedrer fødselsresultater eller sædfunktion," siger han.

Mange fertilitetstilskud indeholder zink, et mineral, der er essentielt for spermudvikling, og folat, den naturlige form af folinsyre, der hjælper med at danne DNA i sædcellen. Disse kosttilskud fremmes ofte som en naturlig måde at forbedre sæddannelse, sædkvalitet og mobilitet. Tidligere undersøgelser af disse produkter har imidlertid givet forskellige resultater.

I denne undersøgelse rekrutterede forskerne 2.370 par, der planlægger at gennemgå infertilitetsbehandlinger i Salt Lake City, Chicago, Minneapolis og Iowa City, Iowa. Mænd blev tilfældigt tildelt til enten at få en placebo eller et dagligt supplement bestående af 5 mg folinsyre og 30 mg zink i seks måneder. Kvinder blev bedt om at udfylde spørgeskemaer i op til 18 måneder efter starten af ​​forsøget for at spore graviditetsresultater.

Forskere fandt ingen signifikante forskelle i levende fødsler mellem mændene, der modtog supplementet (404 fødsler, 34%) og placebogruppen (416 fødsler, 35%). Mænd i de to grupper havde også lignende resultater med hensyn til samlet antal sædceller, mobilitet og form. Mænd, der tog kosttilskuddene, havde imidlertid en højere andel brudt DNA i sædcellerne end i placebogruppen. Tidligere undersøgelser antyder, at dette fænomen, kendt som DNA-fragmentering, kan bidrage til mandlig infertilitet.

Mænd i tilskudsgruppen klagede også over flere mavesmerter, kvalme, opkast og andre gastrointestinale symptomer end dem i placebogruppen.

"Denne store, godt kontrollerede, randomiserede undersøgelse viser os, at kosttilskud som zink og folinsyre virkelig ikke forbedrer chancerne for, at et par bliver gravid og faktisk kan forårsage bivirkninger, der ikke er gavnlige," siger læge C. Matthew Peterson, der er reproduktiv endokrinolog og en af ​​undersøgelsens vigtigste forskere.

"Det er vigtigt for mænd i alle aldre at spise en sund kost for at bevare fertiliteten, men du behøver ikke nødvendigvis at tage noget ekstra for at hjælpe dig med at opnå bedre sædparametre."

Undersøgelsen kommer kort efter, at en australsk pilotundersøgelse antyder, at æggehvider og mindre fedt i kosten er vejen frem for mænd med fertilitetsproblemer.

Undersøgelsen viser en direkte forbindelse mellem diæt og testosteron - altså at hvad mænd spiser kan påvirke deres grundlæggende mandlige kønshormon.

Undersøgelsen er den første til at identificere, at en diæt, der har et højt indhold af enhver type fedt - inklusive sunde, monomættede fedtstoffer som olivenolie - har negativ indflydelse på testosteronproduktionen allerede i løbet af fem timer.

Til gengæld synes tilskud med æggehvider, og i mindre grad valleprotein, at kunne påvirke testosteron-niveauet positivt.

Chefforsker dr. Karma Pearce siger, at de foreløbige fund er kontroversiel fordi selv enkeltumættet fedt, som populært anses for at være en del af en sund kost, herunder middelhavs-diæten, allerede efter fem timer kan påvirke testosteron.

"Der er en antagelse om, at godt fedt og dårligt fedt fungerer som de er beskrevet - men det, der er overraskende, er, at det ikke var typen af fedt, der betyder noget, men at mængden af det gode og det dårlige fedtstof signifikant undertrykker produktion af testosteron," siger dr. Pearce, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Forskerne har tidligere vist, at de vestlige diæter karakteriseret ved fastfood-lignede mad medfærte et 25 procents fald i serumtestosteron inden for en times spising, og forbliver lavere i op til fire timer.

"I denne undersøgelse fandt vi også, at indtagelse af albumin - proteinet i æggehvider - øgede testosteronniveauet og gjorde det med fire gange i forhold til faste, mens albumin kombineret med det dårlige mættede fedt forbedrede effekten af ​​det dårlige fedt på testosteronniveauer noget."

Undersøgelsen fra University of South Australia er et trin i en række arbejde, der er nødvendige for at understøtte og forbedre fertiliteten.

Mens undersøgelsen kun analyserer virkningen af ​​forskellige diætmakronæringsstoffer på testosteronproduktion, ikke sædkvalitet, mener forskerne, at undersøgelsesresultaterne i det mindste antyder, at kosten kan have en negativ indflydelse på sædproduktionen og fertiliteten. Resultaterne er yderst lovende for par, der prøver at starte en familie.